2010. január 18., hétfő

Minden eldőlt! – A MAJL alapszakaszának 9. fordulója

Egy körrel a program hivatalos vége előtt minden lényeges kérdés eldőlt. Megvan a hat felsőházi csapat, így ismerjük a négy alsóházast is. Lehet tervezgetni az elmaradt meccseket és lehet készülnie kinek-kinek kilátásai szerint.

Bár a tizedik forduló tartogat még pár presztízsösszecsapást, illetve összesen négy elmaradt meccs is van még papíron a programban, a hétvégén minden lényeges kérdésre sikerült pontot tenni a Magyar Amatőr Jégkorong Ligában.

A csoport

Szombaton a tét világos volt: a Fehérvári Jegesmedvéknek hozniuk kell a kötelező győzelmet a csoportutolsó Drago Skorpiók ellen, és akkor az utolsó fordulóban nem kell ki-ki meccset játszaniuk a Jégveleddel a felsőházért. A macik ennek megfelelően nem bíztak semmit a véletlenre és 6-1-re el is verték ellenfelüket. Az első harmadban alighanem tartotta magát a fővárosi csapat, de a másodikban eldőlt a találkozó, amikor 4-1 állt már az eredményjelzőn. A meccs hőse a három gólos Verebes János volt, aki összesen 10 góllal a második legeredményesebb mesterlövész jelenleg a ligában (a 12 gólos Adler mögött).

Így ezen a hétvégén a prezstízs marad, és a Jégveled elleni meccsen már csak a becsületéért küzdő bajnokon kell „túlesni”, és jöhet a felsőház.

Hasonlóan fontos volt a vasárnapi szombathelyi meccs, ahol a vasi Pingvinek sorrendben harmadik hazai rangadójukat játszották fővárosi fajtársaik ellen. Valószínűleg a küzdelem dominált a mérkőzésen, hiszen csak a második játékrészben esett gól, abban csak kettő, és mivel ezek egyenlően oszlottak meg maradt a döntetlen. Eldőlt hát, hogy a már előzőleg felsőházba jutott két csapat egyenként 5-5 ponttal kezdheti majd meg a felsőház küzdelmeit.

A Szombathelyi Pingvinek csapata az idény talán legnagyobb meglepetésére első indulás után rögtön ott van a legjobb hat csapat között. Az utolsó fordulóban a Drago-hoz látogatnak, akikkel az első párosítás elmaradása miatt elvileg még egyszer találkozniuk kellene.


A csoport állása:




B csoport

Régen fordult elő, hgoy sikerült teljes kört rendezni, ezúttal nem maradt el mérkőzés. A feljutást már régen kiharcoló Újpest 17-5 arányban tönkre verte a debrecenieket, ezzel alighanem bebiztosította a csoportgyőzelmet is. A meccs, a nap és a forduló hőse és a Liga 2009/10-es idényében új rekordot felállító Mezőcsáti Tamás lett, aki ebből a győzelemből 10 (!) ponttal vette ki a részét (3 gól és 7 gólpassz). A Sólymok vereségével matematikailag is biztossá vált a másik két felsőházi hely kérdése.

A csoport másik találkozóján a felsőházba vitt pontokon osztozkodtak a felek, hiszen a Hevület fogadta a White Sharks együttesét. Eddig mindkét csapapt 2-2 pontot gyűjtött a play-offra, ami a bajnoki címre törő fehérváriaknak nem lehetett elég. Ennek megfelelően gond nélkül, 7-1 arányban lelépték a porcos halakat, akik történetük első felsőházba jutásával elmondhatják, hogy így is eddigi legjobb idényüket produkálják.

A kvintett utolsó körében a Sólymok fogadják a Hevületet és az Újpest a Szittyákat. Két tétnélküli találkozóval zárul tehát az alapszakasz, és hogy a három elmaradt meccset (2x Debrecen-Szittyák, White Sharks-Debrecen) pótolják, és ha igen mikor az kérdésesnek tűnik.

A csoport állása




Véglegessé vált a felsőház kezdő táblázata is, ami számításaim szerint a következőképpen fest:


Az élen hat ponttal kezdenek a lilák, őket követik a Ferencvárosi, illetve a Szombathelyi Pingvinek 5-5 ponttal. Bajnoki esélye még a Hevületnek van, aki négy pontjával megelőzi a kétpontos Jegesmedvéket és a White Sharks-ot.

Az alsóházi négy csapat hozott pontok nélkül, körmérkőzésen dönti el a melyikük játszhat majd helyosztót szezon végén a hetedik helyért.

Nincsenek megjegyzések: