2011. január 4., kedd

Hosszú, de teljes negyedik menet!

Nemcsak a MAJL negyedik játéknapja, hanem a blogra kerülő beszámolók is sokat csúsztak. Ez utóbbit tudjuk be az ünnepi szezonnak, ami azonban a héten véget ér! Örvendjünk, hiszen az első kör után most sikerült először teljes fordulót játszani, ahol az összes csapat pályára tudott lépni. A mezőnyben nincs már veretlen csapat, hiszen hazai pályán botlottak a Pingvinek (Szombathely és Fradi), magára talált a Jégveled, fontos skalpot gyűjtött az Újpest, és végre nyerni tudtak a Jegesmedvék is.


Zajongás a szabad ég alatt, Ferencvárosi Pingvinek – Jégveled KSE 3:9
Három győzelem után, a tabella élén veretlenül várta a Ferencváros az egymás után két súlyos vereséget szenvedő Jégveled csapatát a Kisstadionban. A vendégek előzőleg a Hevülettől és a Szombathelytől is 7:1-es zakót kaptak, kulcsembereik gyenge formája miatt pedig volt félnivalójuk a zöldektől. Amiben talán bízhattak, az a magukba vetett hit, illetve a tavalyi összecsapások voltak, ahol egy 6:6-os döntetlen mellet akkor 12:5-re sikerült felülkerekedniük a Fradin, és ez volt a tavalyi szezonjuk legjobb teljesítménye.

A mérkőzés jegyzőkönyve még nem hivatalos, így csak a helyszíni emlékekből tudok táplálkozni, de bízom benne, hogy mint minden Jégveled-meccsről, így erről is hamarosan elkészülhet a részletesebb beszámoló. Mégpedig azért, mert a találkozóról mindenképpen érdemes beszámolni!!!

A romantikus közeget biztosító Kisstadion jegén hamar egymásnak estek a csapatok, a játékvezetők rögtön az elején kiszórták a Jégveled csatárát, Kondrát Pétert, aki így nem is fagyoskodott sokáig. A sárga mezesekre valami hatott ezen az estén, vagy az edzői jelenlét, vagy egyszerűen a derbi-hangulat, mert szép összjátékok mellett, ezúttal bátran lőttek kapura is. A Ferencváros hálóőre, Gyömbér Mónika remekül helyt állt, az egész mérkőzésen rengeteg lövést és ziccert fogott, az első harmadban mégis kapott két gólt, majd a második elején még egyet, ami egy szemet gyönyörködtető Zsíros-Adler összjáték után született..

A zöldek ekkor szedték össze magukat és villámygyorsan szereztek két találatot, amivel szorossá tették a mérkőzést és láthatóan összezavarták ellenfelüket. A hátralévő játékidőben azonban már igazából a Jégvelednek jött be szinte minden, és alaposan behozták lemaradásukat a gólokért felelős játékosok. A végeredmény a Jégveled számára hízelgő és örömteli, a Pingvinek pedig elveszítették veretlenségüket.

Az ötödik kör előtt a Ferencváros egy ausztriai tornára utazik, így más információ hiányában úgy vélem van esélye, hogy a Jegesmedvék elleni meccsük a hétvégén nem kerül megrendezésre. Pedig érdekes lenne a találkozó, hiszen a fehérvári csapat éppen feljövőben van (lenne), míg a zöldeknek nagyon kellene egy győzelem, hogy stabilizálják helyüket az első három hely valamelyikén.

A Jégveled a győzelem után az Újpest ellen készül szombaton jégre lépni, a találkozó után pedig elmondhatják hogy az összes élcsapaton „túl vannak”. A gárda számára ez a találkozó alighanem mérföldkő lesz, hiszen a jelenlegi legjobb formában lévő alakulatot (a lilák sorozatban három győzelemnél tartanak) kellene megállítaniuk. Ha sikerül, akkor komoly esély kínálkozik a legjobb négybe kerülésre, ha nem, akkor a soron következő két könnyebbnek ígérkező ellenfél (Sharks, Szittyák) ellen kötelező lesz begyűjteni a hat pontot, a remények életben tartásához. A Jégveledet mindenesetre óvatosságra intheti – az Újpest tavalyi bajnoki címe és idei eredményei mellett – az a tény is, hogy eddigi nyolc mérkőzésükből (melynek nagy részén az UTE még BVSC néven szerepelt) mindössze egyet tudtak megnyerni. Akkor azonban az a győzelem a 2009-es bajnoki döntőbe való bejutást jelentette.....

Behúzva a kötelező, Hevület SE – Szittyák 12:1
Az idén is robogó Hevület meglepően sima vereséget szenvedett az Újepst ellen (5:1), így a legjobbkor jött számára a Szittyák elleni találkozó. A lelkesedésük miatt tiszteletet érdemlő vendégek a saját dolgukat sem könnyítették meg, mivel (legalábbis a hivatalos jegyzőkönyv szerint) mindössze nyolc mezőnyjátékossal érkeztek Székesfehérvárra.

A hazaiak a kötelező győzelmet könnyedén megszerezték, Börczi Tamás és Miklós Attila remekelt, mindketten 3 gólt és 3 gólpasszt jegyeztek, de ugyancsak hat pontott gyűjtött Orsós Dániel is, aki egy gólja mellé ötször aszisztolt társainak. A Szittyák egyetlen gólját az a Gubicz László szerezte, aki eddig mind a három lejátszott találkozón eredményes volt, így egyértelműen húzó ember idén a rovott múltú kapitány.

A győzelemmel, és a Fradi vereségével a Hevület egyelőre a tabella élére ugrott (szezon végén az egymás elleni eredmények számítanak majd), ám hogy ott is maradjon, ahhoz a héten nagyon össze kell szedjék magukat, hiszen a Szombathelyi Pingvinek "repülnek" át Fehérvárra egy kis hokira. A Szittyák csapata ugyanakkor a White Sharks ellen talán megmutathatja hogyan ünnepelnének egy pár megszerzett pontot.

Idegenben is otthon, Fehérvári Jegesmedvék – White Sharks HC, 13:1
Papíron hazai pályán, ám mégis az Újpesti Jégcsarnokban játszotta le a Sharks elleni meccsét a második fehérvári alakulat. A találkozó mindkét együttes számára létfontosságúvá lépett elő, hiszen ezt megelőzősen mindketten pont nélkül álltak még a bajnokságban. Mindkét csapatnak elmaradt egy-egy mérkőzése, ám a másik kettőt egyaránt elveszítették.

Ezek ismeretében a Jegesmedvék meglepően sima győzelmet arattak, hiszen már az első harmadban lerendezték a találkozót. Leginkább a Tóth Gábor-Gyűrűs Szabolcs fémjelezte sor villogott, előbbi 3 gól 1 asziszt, utóbbi 3 asziszt ponttal zárta a találkoztót. Nem sokkal maradt el tőlük a Baltavári Gábor – Tankó Károly kettős sem, akik összesen öt pontot szereztek. A Sharks becsületgólját 0:12-es állásnál Párkai Dávid lőtte, akinek ez volt idei második találata.

A magabiztos győzelem alighanem jót tett a macik megtépázott önbizalmának, így mindeképpen érdekes találkozó kerekedhet a következő fordulóban a Ferencváros elleni meccsből, már ha meg lehet rendezni azt egyátalán.

A Sharks pedig egyből nagy sanszot kap a sorstól, hiszen az ötödik körben a Szittyákat fogadják majd, és ki más ellen lehetne megkezdeni a pontszerzést, mint a ligautolsó ellen?

Háború az ünnepek között, Szombathelyi Pingvinek – Újpesti TE 1:3
A forduló rangadóját halasztott időpontban, csak december 29-én játszották le fogcsikorgató hidegben, mínusz 10 fokban, természetesen nyitott pályán, ám az eddig megszokottól eltérően 3x20 perces meccsen. A két mérkőzés után még veretlen hazaiak a Hevületet 5:1-gyel elintéző Újpestet fogadták, egy küzdelmes mérkőzésen, ráadásul visszatért két régóta eltiltását töltő játékosuk, Karvalits Gábor és Koltai Csaba is.

A találkozó krónikája szerint jól kezdtek a hazaiak és ennek ékes bizonyítéka, hogy a góllövőlista éllovasa, Kovács Dávid a kilencedik percben megszerezte a vezetést egy emberelőnyös szituáció végén akkor, amikor már csak 4 másodperc volt hátra az újpesti Aradi Zoltán büntetéséből. A hazaiak egyébként nagyon fegyelmezetten játszottak, az első harmadban mindössze egy kétperces kiállítást szedtek össze, azt is azért, mert rossz csere miatt többen voltak a pályán.

A jól védő Kubanek Ellák kapuját azonban nem sikerült többször bevenni, a második harmadban pedig a játék képe is megváltozott. A szaporodó UTE rohamok közepette a második félidő 16. percében Gangel László küldött Sipos Pál kapujára egy Schittler átadást, melyet a kapus védett ugyan, ám a róla kipattanó korongot a kapitány, Barna Péter helyezte a hazaiak hálójába. Ezzel egyenlítettek a lilák, és igazi küzdelem vette kezdetét.

Sorozatban jöttek a kiállítások mindkét oldalon, a következő gól mégis 5-5 ellen született. A találkozó 39. percében, az újpesti Joós Zoltán lőtt egy sistergős kapuvasat, az onnan kipattanó pakkot pedig Homenko Alekszej éles szögből a kapuba továbbított. Ezzel a vendégek vezettek, és nyerték meg a második harmadot.

Az utolsó játékrészben aztán a Pingvinek minden megpróbáltak a fordítás érdekében, majd a találkozó végső perceiben felpörögtek az események. 54:52-nél a szombathelyi Sipos László ült le a büntetőpadra, majd 55:07-nél egy páros kiállítást követően (Karvalits Gábor a hazaiaknál bottal akasztásért, Barna Péter a vendégeknél botfogásért) három a négy ellen is ment egy ideig a játék.

A mindent eldöntő gólt aztán hat hazai mezőnyjátékos ellen szerezte meg az Újpest, az utolsó percben ugyanis a szombathelyi portás, Sipos Pál az egyenlítés érdekében lekorcsolyázott a jégről. A kockázatos lépés azonban nem jött be, az üres kapuba egy elé kerülő korongot Gangel László küldött a hálóba fél perccel a találkozó vége előtt.

A vereség ellenére a Szombathelynek hamar össze kell magát szednie, hiszen várja őket a Hevület elleni kirándulás, a győztes Újpestiek pedig a Jégveled ellen folytathatják a jelenleg három győzelemből álló sorozatukat a következő fordulóban.
(Köszönet Pechl Péternek a Szombathely-UTE mérkőzésről szóló infókért!)

Nincsenek megjegyzések: