2009. november 12., csütörtök

Csak a Jégveled, ki a Jégveled? - 2.

Biztos, hogy mindenki tudja mibe vágtuk a fejszénket? Ki is ez a Jégveled, és miért is választottuk őket? Csak mert szép sárga a színük? A második részben a legutóbbi két szezon eseményeit izgulhatja végig a nyájas olvasóközönség, befejezésként pedig pár statisztikai és játékosadat is megtekinthető.

Tegnap ott hagytuk abba, hogy a Jégveled a 2006/07-es bajnokságban már szép és bíztató eredményeket elérve megszerezte a kilencedik helyet. Ez az elmúlt éveket tekintve nagy előrelépésnek mondható, hiszen ezt megelőzően a 2005-ös ötödik és a 2006-os tizedik hely mind csak az utolsó pozíciót jelentette az adott szezonban.

Az ehhez hasonló előrelépéseknek minden csapat esetén több összetevője van, és ez alól tárgyalt témánk sem kivétel. Még a 2005/06-os szezonról szóló részben került említésre, hogy a statisztikákban már sok ismerős név is feltűnik. Olyanok akik később, vagy akár mind a mai napig a Jégveled keretét erősítik.

Történeti és logikai szempontból is fontos adalékkal szolgál, ha tudjuk, hogy ennek egyik legfontosabb oka egy fúzió volt. Az elkövetkező kiegészítő információkért Kozák Ákosnak, akinek kommentjét szinte csak ide kellett pötyögnöm, külön köszönet!

Tehát, a 2004/05-ös szezonban megszűnt a friss életű OBII/B bajnokság, így az ott szereplő csapatok és játékosok közül sokan csordogáltak vissza a MAJL berkeibe. Azzal együtt, hogy ez a Ligának is jót tett (emelkedett az induló csapatok és játékosok száma) fontos esemény volt a Jégveled elétében is.


2005/06-os szezon előtt ugyanis az egyesületbe beolvadt a Fővárosi Jégverés névre hallgató csapat, akik a megszűnő ligában bronzéremig jutottak. A keret így nagyjából 10 fővel bővült, ami egyrészt érezhető minőségi javulást hozott, de legfőképp megteremtette az alapját egy egységes társaságnak. Ekkor került a csapathoz (a teljesség igénye nélkül) Pap Lehel, Gerőfi Gábor, Palkovits Norbert, Sós Balázs, Kardos Zoltán, Zsendovits Ábel és Kozák Ákos is.
A jégveréses különítmény mellett a csapat olyan fontos tagokkal egészült még ki ekkor mint Adler Tamás vagy később Kondrát Péter.

A 2007-es kilencedik hely ennek tükrében is mérendő. Az előrelépés megtörtént, és következő célként már ország-világ előtt a látványosabb eredmények elérését kellett kitűzni...

Új sikerek útján: a 2007/2008-as szezon

Sokmindenben lehetett, illetve kellett tehát előrelépni ebben a szezonban, hiszen a csapat célja nem volt más, mint a folyamatos fejlődés. Ehhez elsősorban egy komolyabb eredményt kellett volna elérni végre.

A sorsolás azonban nem volt kegyes, az A-csoportban a Jégveled mellé olyan csapatok sorakoztak fel, mint a Hevület, a RAFC Pingvinek, a Zalai Mamutok és a White Sharks. A felsőházba jutáshoz ebben az évben is legalább a harmadik helyen kellett végezni.

A lelkesedés rögtön az első fordulóban egy parádés 7-4-es győzelmet hozott hazai környezetben a RAFC ellen. A nagy formában játszó Adler 3 gólt is ütött, és nagyban hozzájárult valami olyasmihez, ami először fordult elő, nevezetesen az, hogy a Jégveled győzelemmel kezdett egy bajnoki idényt.
A remek kezdést egy tetszetős 6-4-es diadal követte Zalaegerszegen a Zalai Mamutok ellen, egy olyan mérkőzésen, ahol 0-2-ről 5-2-re sikerült a társaságnak fordítania és a maga javára billenteni a mérleget.

A lendület a harmadik játéknapon tört meg, amikor az addig szintén két győzelmet gyűjtő székesfehérvári Hevület 4-3-ra legyőzte a Jégveled csapatát egy parádés meccsen. A hazaiak már az első harmad végén 3-1-re vezettek, ám a vendégek szívós küzdelemben kiegyenlítettek. Sajnos a győztes gólt a Hevület szerezte meg, aki a csoportban így meglépett a Jégveled előtt.

A vereség szerencsére nem törte meg a lendületet és könnyű hazai győzelem következett a White Sharks (8-1), és egy kicsit nehezebb a Zalai Mamutok (5-3) ellen. Ez utóbbi siker pedig azt jelentette, hogy 5 mérkőzés lejátszása után biztossá vált: a Jégveled ebben a szezonban első alkalommal tagja lesz a felsőházi rájátszásnak!

Nem volt azonban mindegy, hogy ott hány pontot fog magával vinni a csapat! Nagy kár, hogy az ekkor a már biztos csoportgyőztes, és emiatt vélhetően kicsit kiengedő Hevület ellen csak egy 4-4-re futotta, ráadásul úgy, hogy a fehérváriak már 0-4 arányban vezettek...
A továbbiakra nézve szintén nagy hátrány volt a RAFC elleni 5-4-es vereség is, ami miatt a rájátszásba (a Hevület és a Pingvinek jutottak még fel), mindössze 3 pontot vitt magával a csapat.
Mivel a RAFC ezt követően a Hevületet is legyőzte, ezért az utolsó forduló előtt beelőzték a Jégveledet.
Eljött az utolsó játéknap, ahol visszatért a jó forma, és a White Sharks ellen idegenben egy 7-2-es sikerrel sikerült búcsúztatni az alapszakaszt. Ekkor még a szerencse is a csapat mellé állt, hiszen a másik mérkőzésen a RAFC csupán egy 7-7-re volt képes a Zalai Mamutok ellen.

Pillanatnyilag azonban csak az volt a fontos, hogy a Jégveled csapata a Hevület mögött másodikként lett a rájátszás tagja egy 5-1-2-es alapszakaszbeli mérleggel!

A felsőházi induláskor azonban 3 hozott pontjával a Jégveled csupán az ötödik helyen állt. A listavezető Jegesmedvéknek és a BVSC-nek volt 6-6, a Hevületnek 5 és a RAFC-nak 4 pontja. A hatodik helyen a Szigeti Bikák szerénykedtek nulla ponttal.

A Jégveled története első felsőházi mérkőzésén aztán 3-6-os vereséget szenvedett a bajnoki címre törő BVSC ellen, ám rögtön utána a másodikat már meg is nyerte a Szigeti Bikák ellen 7-3-ra.
E történelmi győzelmet követően azonban 4-2-es vezetésről sikerült kikapni a Jegesmedvéktől 4-7-re, a BVSC elleni újabb, 3-5-ös fiaskó után pedig biztossa vált, hogy a hátrelévő két meccs eredményétől függetlenül a csoport ötödik helyét sikerül majd megszerzni, így lehetett készülni a Szigeti Bikák elleni helyosztóra.

Ezelőtt azonban született egy 5-3-as győzelem a Jegesmedvék ellen, ami azért érdekes, mert a fehérvári vendégcsapat ezzel a vereséggel vesztette el esélyét arra, hogy döntőt játszhasson! Az utolsó meccset aztán játék nélkül 0-5-re vesztettük el, a Bikák ellen.
Nem úgy a helyosztót! A Jégveled egy igazi, gólgazdag parádés mérkőzésen 12-8-ra győzedelmeskedett a Szigeti Bikák ellen, és így végeredményben az ötödik helyen fejezte be a szezont!

Ebben a bajnokságban a Jégveled játékosok közül Adler Tamás lőtte a legtöbb gólt, méghozzá 15-öt, ezzel a góllövők közt a hetedik, 13 aszisztjával pedig a gólpasszlista hatodik helyén végzett. Összesítve a kanadai táblázaton szintén a hatodik legjobb játékos volt.

2008/2009-es dicsőséges szezon

Az ötödik hely sikernek számított, olyan eredménynek aminek túlteljesítése újabb játékosokat is vonzott a Jégveled öltözőjébe. Többen érezték úgy, hogy most van itt az alkalom, és igazi ütőképes csapat formálódhat az új edző, Kordisz András (jobbra) kezei alatt.

A Jégveledet látszatra ismét a nehezebb csoportba, a B-jelűbe sorsolták a Hevület, a Jegesmedvék, a Mamutok és az Újvárosi Hokillák, azaz csupa vérre éhes vidéki együttes mellé.

Az első fordulóban a csapat szabadnapos volt, utána viszont nagyon bekezdtek idegenben a Hokillák ellen, hiszen 25-1-re (!) sikerült győzni ellenük. Bár az újvárosiak csapata nem jelentett komoly kihívást később sem senkinek (az alapszakaszban nulla ponttal és 5-138-as gólkülönbséggel zártak), mindenképp érdemes megjegyezni, hogy Konrád Márió (balra lentebb) és Kondrát Péter (jobbra) 5-5, Adler Tamás pedig egymaga 4 gólt (és 5 aszisztot), Zsíros Gábor pedig 4 gólpasszt szerzett a mérkőzésen!

Aztán sajnos becsúszott az első vereség is, méghozzá hazai pályán a Hevülettel szemben. A 3-6-os végeredmény az utoldó harmadbeli összeomlásnak köszönhető, amit a rutinos bajnoki címvédőnek 4-0 arányban sikerült megnyernie.

Ahogy kell, Fehérvárra indult a menet bosszút állni, ám nem a Hevületen, hanem a Jegesmedvéken töltötték ki a srácok mérgüket, méghozzá magyarosan 6-3-as győzelmet aratva, amit a következő meccsen még megtoldottak a Hokillák ismételt agyoncsapásával (19-0)!

Az igazán sorsdöntő mérkőzésre a következő alkalommal, Zalaegeszegen a Mamutok ellen került sor. Vérre menő küzdelemben (mindkét oldalon 30-30 perc kiállítást ítéltek a bírók) 6-4-gyel a Jégveled elhozta a pontokat idegenből és ez azt jelentette, hogy 5 meccs után nyolc ponttal, a már hatot játszó, és öt ponttal álló Mamutok előtt, ami a fesőhéziba való bejutást illeti, szinte behozhatatlan lett az előny.

De csak szinte! A következő fordulóban az i-re a pontot nemcsak feltenni sikerült, hanem a felkiáltójelet is kitették mellé! Ugyanis a Hevület ellen az addigi talán legnagyobb fegyvertényt hajtotta végre a csapat: 4-3-ra nyert a idegenben és ezzel pedig átvette a vezetést a csoportban!
A küzdelem itt sem volt akármilyen, a meccset az utolsó harmadban sikerült megnyerni úgy, hogy a hazaiaknál a végén 30, a vendégeknél pedig 27 perc kiállítást kellett mérni. A mérleg még négy fegyelmi büntetéssel is emelkedik, Orsós Dániel a hazaiaknál, Kordisz András, Kondrát Péter és Imre Róbert pedig a vendégeknél kényszerült ilyetén módon lehiggadni.

A Jegesmedvék elleni hazai meccsen a cél már az volt, hogy lehetőség szerint szaporítsuk a rájtszásba vihető pontok számát (a vendégek a bejutásért még a Mamutokkal vívtak élet-halál harcot). A 6-1-es végeredmény nemcsak azt bizonyítja, hogy ez sikerült, hanem azt is, hogy szó sem volt lankadásról, babérokon való pihenésről!

Ugyanez volt a cél a Mamutok elleni utolsó alapszakaszbeli meccsen is, azzal együtt, hogy az ismét csak fölényes, 7-3-as győzelem azt jelentette, hogy a Jégveled csoportgyőztesként 7-0-1-es mérleggel jutott a bajnokság felsőházi rájátszásába!

Az itt szereplő csapatok közül a BVSC és a Jégveled állt hozott pontok tekintetében az élen 6-6 ponttal, a Hevületnek és a Ferencvárosi Pingvineknek 4-4, a Jegesmedvéknek és a Debreceni Sólymoknak pedig 2-2 pontja volt. Mindez pedig igen izgalmas felsőházi mérkőzéseket ígért az elkövetkezendő hetekre.

Az első fordulóban a BVSC rögtön egy sima 4-0-ás verést kapott a Jegesmedvéktől, és mivel a Jégveled 6-2-re lelépte a Ferencvárosi Pingvinek csapatát, az első játéknap után az első helyen találta magát a sárga mezes csapat! Mögéjük szorosan felzárkózott a Hevület is, aki hozta a papírformát, és 6-0-val küldte haza a Sólymokat.

A Hevület és a Jegesmedvék ezután gyors ütemben kezdték gyűjteni a pontokat. Előbbi 4-3-ra legyőzte a BVSC-t, majd 4-0-ra a Pingvineket, utóbbi pedig bár előbb kikapott 12-1-re a Ferencvárostól, utána 8-1-re intézte el a Sólymokat.

A Jégveled következő meccsére csak ezen játéknapok után került sor, és mint utólag látható, megártott a szünet. A Ferencvárosi Pingvinek ugyanis bosszőt álltak, és 5-4-es győzelmükkel nagy veszélybe sodorták a már merész álmokat szövögető csapatunk szezonját. A vereség nemcsak váratlan volt, hanem fájdalmas is, hiszen az első harmad után még 3-0 állt az eredményjelzőn, a javunkra. A mérkőzés egyébként önmagában is külön krónikát igényelne, itt most legyen elég annyi, hogy alighanem sokáig be nem hegedő sérelmeket szerzett a csapat, ami még sokái külön pikánssa fogja tenni a Jégveled-Fradi rangadókat!

Sok kesergésre azonban nem volt idő, megszületett a kötelező győzelem a Debrecen ellen (8-5), és mivel a Hevület 4-1-re legyőzte a BVSC-t, úgy tűnt, hogy a vasutasok ellen vívott idegenbeli meccsen akár be is lehet biztosítani a második, döntőt érő helyet.

A rögös úton meg kell tanulni a lehetőséget megragadni. Ezen az elhalasztott mérkőzésen pedig ez nem sikerült! A BVSC simán, 7-2-re elpáholta a Jégveled együttesét, és ismét nyílttá vált a küzdelem. A Hevületet már nem lehetett megelőzni, de még három csapat pályázott mögöttük a második helyre, ami pedig a döntőt jelentette! A Jégveled 8 meccs után 10, a Jegesmedvék 7 meccs után 8, a BVSC pedig 8 meccsel a háta mögött, szintén 8 ponttal vágott neki a hajrának!

A sors megadta a gyors visszavágás lehetőségét. A BVSC elleni hazai mérkőzésen már világos volt: ha a Jégveled legyőzi ellenfelét, akkor biztosan a döntőbe jut. A csapat ezen a meccsek már komolyabb szurkolói támogatásban is részesült, és végül fölényesen, 5-2 arányban győzött is. Kezdődött az ünneplés, hiszen teljesült a nagy álom: lehetett készülni a Hevület elleni döntőre, meg lehetett újra cibálni az ororszlán bajszát!
A debreceni mérkőzés a Sólymok ellen már egy felszabadult örömjátékot, és 8-5-ös sikert hozott.

A helyosztókat, így az aranyéremért játszott döntőt is 2009. március 21-én rendezték meg. A szép számú és zajos (!) nézőközönség egy remek bronzmeccs után (5-4-re nyert hosszabbításban a Jegesmedvék csapata a BVSC ellen), a döntő első harmadában egyoldalú játékot láthatott. A Hevület sorozatban ötödik bajnoki címéért hajtott, és magabiztosan kezdte el darabokra szedni a közegtől talán kissé megilletődött Jégveled csapatát és így az első harmadban 3-0-ás előnyre tett szert.
Konrád Márió szerencsére még az első szünet előtt megszerezte a szépítő gólt, Imre Róbert passzából), így azért nyilvánvaló volt, hogy csüggedni egy másodpercre sem szabad!

A második harmadban történt minden, emberhátrányok, előnyök és egy meg nem adott Jégveled gól is! A feszültség nőttön nőtt, hiszen felvátva forogtak veszélyben a kapuk, sajnos azonban nem sikerült közelebb kerülni az ellenfélhez, a harmad gól nélkül ért véget.

A harmadik játékrészben aztán a Jégveled mindent egy lapra téve nekiesett a Hevületnek. Ennek a kapkodásnak aztán volt, hogy kettős emberhátrány lett a vége, és sajnos csak teltek-teltek a hosszú percek, találat nélkül.

Egészen addig, amíg kiderült: a Hevület játékosok is idegesek, nem először a mérkőzésen elcserélték magukat, és így kiállítás miatt emberhátrányba kerültek. A fórt kihasználva Bárány Bence (balra) középreadását pedig Adler Tamás végre- valahára bevágta a kapuba! Már csak egy gól, egy akármilyen kicsi gól kellett az egyenlítéshez!

Hogy ezt a gólt ki és mikor szerezte, az számomra sohasem fog kiderülni (egyébként is elég keveset láttam a pályán zajló eseményekből). Először is megállt az óra, így kézi mérés miatt nem lehetett több, mint pár másodperc a végső dudaszóig. Másodszor a statisztikák szerint megint Adler villantott, és pofozta a korongot a kapuba. Ez azonban kipattant onnan és csak Gáborik Roland (jobbra) ismétlése után szakadt le az üvöltéstől a nézőtér!

Lényeg a lényeg, hogy következhetett az aranygólig tartó hosszabbítás, ahol 4-4, majd egy páros kiállítás miatt a végén már csak 3-3 mezőnyjátékos küzdött egymással. Bár Adler és Kondrát előtt is kihagyhatatlan ziccerek adódtak, a győztes gólt mégsem sikerült megszerezni, így, csak hogy még színesebb legyen az este, következtett a büntetőpárbaj!

A hat lövésből mindössze egy ment be, méghozzá a Kondrát Péter által elvégzett büntető, ez pedig azt jelentette, hogy a Jégveled csapata a 2008/09-es MAJL szezonban megnyerte az aranyat, a bajnoki címet és a vándorserleget.

Az érem mellé Zsíros Gábor (balra) megnyerte az év hátvédje címet, Adler Tamás 23 góllal gólkirály lett, valamint összesen 43 ponttal megnyerte a kanadai táblázatot is (a 20 gólpassz a második legtöbb volt a ligában). Kondrát Péter 17 találattal a góllövőlista harmadikja, 29 pontjával a kanadai táblázat hetedikje lett. Szintén a legjobbak között végzett Konrád Márió, aki 12 góllal, és 18 aszisztal (30 pont) a kanadai lista hatodik helyén végzett (és ezzel együtt a gólpassz lista negyedikje is lett).

Az idei keret

Ezúton is elnézést kérek minden olyan érintettől, akit érdemtelenül kihagytam a krónikából. Ennek oka pusztán az információhiány és a terjedelmi korlátok voltak. Álljon hát még ehelyütt a 2009/2010-es bajnoki évadra összeállt keret, ahonnan remélem nem maradt ki senki. Ugyanez a jegveled.hu-ni s fenn van, de legyen minden szépen egyben!
Nagyon remélem, hogy jövőre már minden fontos részlettel tisztában leszünk, és a dolgok telejs valójában örökíthetjük meg az utókornak ezen dicsőséges időket!
Csak a Jégveled!

Kapusok

#5 – Ágoston Ferenc (Sógi)
(Sógi hátvédként – úgy is mint alapító tag - kezdett a Jégveledben)




#30 – Blohin Alekszej (Alex)





Hátvédek

#4 – Zsíros Gábor (Zsír)





#18 – Horváth Árpád





#21 – Görög Márton





#22 – Pál Bertram (Berti)





#23 – Kozák Ákos





#27 – Szabó Tamás (Tűzoltó)







#69 – Konrád Károly (Fater)



# - Máthé Attila






Csatárok

#6 – Gerőfi Gábor






#7 – Konrád Márió






#9 – Rozgonyi Gábor






#10 – Gáborik Roland (Bure)






#19 – Imre Róbert (Kopasz, Sakic)






#25 – Szenes Gábor (Szeni)






#42 – Pap Lehel (Gedal)






#54 – Adler Tamás






#61 – Bárány Bence (Jézus ?)






#66 – Kardos Zoltán (Kardi)






#74 – Dudás Krisztián






#77 – Kondrát Péter (Konyi)






#81 – Palkovits Norbert (Palkó)






#84 – Popescu Balázs






# - Hazsinszky Péter (Hazsy)






# - Sós Balázs






A csapat edzője:

Kordisz András (Bubu)






A Jégveled MAJL örökmérlege

Az alábbi, utolsó rész a statisztikák szerelmeseinek készült. A lista tartalmazza a fellelhető tétmérkőzéseken elért összes MAJL bajnoki eredményt.


5 megjegyzés:

Unknown írta...

Gabikám!
Királyok az összefoglalók, csak így tovább.

Gabi írta...

Köszi szépen Pistám! :)

Unknown írta...

Igen, szerintem is nagyon ott vannak! Tényleg jó látni, hogy kikkel játszunk meccseket, és hogy hogyan is alakult a Jégveled élete megalakulása után.

Kéne egy ilyesmi az oldalunkra is! :) De hát...nincs időm ilyenekre már. A meccseket sem tudom feltenni időben.

Szombat 20:40 (körül) UTE pályán meccs!!! Jégveled - Szombathelyi pingvinek.

gedal42 írta...

Zsírnak volt egy kis Kanibálszos kitérője, nem közvetlenül a Jégverésből érkezett.....de a lényeg, hogy megjött:)

Köszönjük a tegnapi szurkolást, sajnálom, hogy nem tudtuk meghálálni. Nagyon szépen felépített csapat a Szombathely, egyénileg lehet, hogy jobbak lehettünk volna, de összességében sajnos tegnap biztosan nem.:(
Egyébként, ha a Szombathelyről szeretnél előzményeket, akkor javaslom nézzetek körül a görhoki bajnokság archívumában. Hosszú éveken át résztvevői voltak, s igen jó eredményeket értek el, gyakorlatilag OB1-es kerettel játszó csapatok ellen is. De idegenben visszavágunk!!!:)

Unknown írta...

Gedal42, nincs mit köszönni, ez nem volt szurkolás a részünkről (csak próbálkozás, legalábbis én így érzem. Gabi kérlek javíts ki, ha máshogy gondolod) Csak öten voltunk jelen a Hidegfrontból és az első harmad után úgy döntöttünk, hogy megpróbálunk bíztatni Titeket, ami nem igazán jött össze, mi sem nyújtottunk 100%-ot. Páran csatlakoztak hozzánk (amit köszönünk) de sajnos ez sem volt elég. Jövő hétre nagyobb létszámmal készülünk és hozzuk a régi formánk:) Jégveled-Hidefront 1-1