2009. november 25., szerda

Hokikultúra 2. felvonás - Három a tánc – Magyar Állami Népi Együttes – 2009.11.20.

Az aktivitás és a hagyománytisztelet nem lankad! Pista barátunk újra összecsődítette a vigasságra váró népet. Élményeit, véleményét, észrevételeit olvassa mindenki örömmel!

Kedves Szurkolótársak!


Máté Hadbíró Uram idősíkok közül történő kiszabadítása miatt siettem az alábbi cikk elkészítésével, nehogy megint pórul járjon. Megvolt hát a második Hokikultúra előadás is, ezúttal a Három a tánc című produkciót látta a társaság, szám szerint tizenegy fő. Megint élvezetes, és pörgős műsorban volt részünk, ráadásul a közönség is nagyon odatette magát, a táncosokat háromszor is visszatapsolták a fináléban. Külön kiemelném, hogy a legényesek közben is kitört a taps, ahogy a fiúk váltották egymást, ez igen lelkes és műértő közönségre vall.

Tehát Három a tánc, mert a magyar táncok három részre tagolódnak, úgymint lassú, friss és gyors. A cím utal még arra is, hogy a táncok származása is három táncdialektusból lett összeállítva: Dunántúl, Alföld és Erdély. Vegyes volt a felhozatal, de megint sok volt a mulatás a színpadon, így a közönség sem unatkozhatott, és nem is tette. Külön kiemelendő pár érdekesség, például a somogyi kanásztánc, melyet fokossal járnak, volt egy cigánybotoló is a Dunántúlról, illetve a szinte az egész magyar (és román) nyelvterületen is megtalálható dramatikus-komikus juhait kereső pásztor is, melyből a poénok sem hiányoztak.

Az alföldi anyagból szatmári verbunk, és bodrogközi táncok sorjáztak elénk, majd a műsort kalotaszegi és küküllőmenti táncok zárták. Így teljes a kép, vagyis teljes lesz, ha megnézitek december 4-én a Kincses Felvidéket, mely teljesen a mai szlovák területen fekvő magyar terület táncait, benne magyar, szlovák és ruszin táncokat elevenít fel, mert ugye nálunk nem államtánc a magyar.

Tehát három előadás alatt keresztül-kasul utazhatjuk a Kárpát-medencét, megismerkedhetünk az itt található páratlan és páratlanul sokszínű néptánc- és népzenekinccsel, mely persze nem teljes, van még mit tanulni bőven, reméljük időtök és türelmetek is lesz rá. Még egyszer köszönöm a részvételt.


Pista


Nincsenek megjegyzések: