2009. november 9., hétfő

A MAJL csapatainak bemutatása 5. - Újpest / BVSC

Sorozatunk kisebb szünet után folytatódik. A mai részben a B-csoport egyik nagy felsőház-esélyesét a BVSC-t próbálom górcső alá venni. Érdemes megismerkedni ezzel az együttessel, hiszen jó esély van rá, hogy idén ismét találkozunk velük. Az, hogy idén Újpest néven indulnak, csak külön emeli a dolog pikantériáját.


A B-csoport második legerősebb csapata idén nevet változtatott. Az eddig BVSC néven futó együttes az idei szezontól kezdve UTE (Újpest Ice Hockey Team) néven szerepel majd.

Hogy ez a változás mit hoz majd a csapat életében, azt nem tudni, mindenesetre ebben az irományban én még a régi, BVSC nevet fogom használni, hiszen ehhez a négy betűhöz kapcsolódnak az eddig elért sikerek is.

A BVSC-ről tehát elsőként azt érdemes tudni, hogy a MAJL patináns csapatai közé tartozik. Bár a bajnoki címet egyszer sem sikerült megszerezni, eddigi tizenkét szezonjuk alatt kétszer voltak ezüstérmesek (2007, 2008) és egyszer bronzérmesek (2002). Az utóbbi években stabil felsőházi résztvevők.

A vasutasok az amatőr ligában először az 1996/97-es szezonban indultak BVSC Lopakodók néven, és a mezőny alsó végén, a tizenegyedik helyen végeztek. Miután az alapszakasz csoportjában megelőzték a Keszthelyi Rianást (3-1-8-as mérleggel) , a helyosztón a Ligeti Jegesmédvéket gyűrték le 5-2 és 9-3 arányban.

1997/98-ban új néven, BVSC-Globe Royal néven futottak ki a jégre, és sikerült megszerezni a Keleti-csoport negyedik helyét (6-1-5), amivel jogot nyertek az egyenes kieséses szakaszra. Itt útjukat állták a Dunaújvárosi Jégtörők (5-5, 1-4), amitől a társulat összeomlott és kikaptak a Szegedi Cápáktól (3-3, 0-5), majd a hetedik helyért rendezett mérkőzésen a Váci Darazsaktól is (1-2).

Egy remek alapszakaszbeli szerepléssel indított a BVSC az 1998/99-szezonban. A kilenccsapatos A-csoport második helyén végeztek a Cannibalz mögött (12-1-3-as mérleg), megelőzve a későbbi bajnok Ferencvárosi Pingvineket is. Az egyenes kieséses szakaszban azonban ismét Dunaújvárosban véreztek el, a Hokillák ellen (2-5, 4-6). Végül hatodik helyet sikerült megszerezni, miután a Pingvinek második csapata ellen sikerült a vigaszágon továbbmenni (4-1, 10-5), és a helyosztót ismét elbukni a másik dunaújvárosi csapat, a tavalyról jól ismert Jégtörők ellen (2-3).

Az „ismeretlen” években, 1999/2000-ben sikerült megint a hatodik helyet, majd 2001/02-ben egy bronzérmet megszerezni!

A 2002/03-as bajnokságban aztán csak az utolsó előtti, hetedik helyen végzett a csapat. Történt ez annak ellenére, hogy a B-csoportban megint a BVSC volt a második (a Pingvinek mögött 8-0-2 vel). A Vasutasok ismét nem bírták a rájátszás iramát, és szégyenteljesen visszacsúsztak a hetedik helyre, melynek helyosztóját sikerült megnyerniük a Skandináv Skorpiók ellen (7-1).

A végére pukkantak ki a 2003/04-es idényben is. A csoportban ismét csak a második hely jött össze, miután egyetlen ponttal alulmaradtak a Hevülettel szemben (6-1-1, 13 pont)- Így elúszott a jog a döntőben való szereplésre, és ez úgy látszik akkora csalódás volt, hogy a bronzmeccsre nem álltak ki a szegedi Fekete Legyek ellen.

A negyedik helyet megismételték a 2004/05-ös bajnokságban is. Már az alapszakaszban ezen a helyen zártak (3-0-5) úgy, hogy igazából csak a Jégveledet előzték meg (a Pét visszalépett, illetve a Pécset menet közben kizárták), majd a bronzmeccsen jött a szokásos összeomlás (CSZKA Cannibalz, 2-11).

2005/06-ban a csapat sikerrel vívott meg egy helyosztót, igaz az „csak” az ötödik helyről döntött. A csoportbeli harmadik hely után (4-2-2), a rájátszásban igazából már csak ennek a pozíciónak a megszerzése volt reális, amit a Szigeti Bikák ellen egy 10-7-es győzelemmel sikerült is abszolválni.

A 2006/07-es szezonban sikerült először elérni az addigi legnagyobb sikert egy ezüstérem képében. Az alapszakasz A-csoportjában a BVSC az összes meccsét megnyerte (Cannibalz, Debreceni Sólymok, White Sharks és Szigeti Bikák ellen), kivéve a Hevület elleni két rangadót (1-4, 4-6). Ennek megfelelően a második helyen jutottak a rájátszásba, ahol sikerült ugyanebben a pozícióban maradni, és kiharcolni a döntőt.
Ezen a meccsen azonban a megállíthatatlan Hevület ismét útjukat állta, és 2-0 arányban legyőzte a vasutas csapatot.

A sikereket a következő szezonban sikerült megismételni. A B-csoportot 9 győzelemmel (és egy vereséggel) sikerült abszolválni, majd a rájátszásban veretlenek maradtak a Hevülettel szemben is (4-4 otthon, és 4-2 idegenben), így első helyen jutottak be a 2007/08-as szezon döntőjébe!
Ezen a mérkőzésen aztán Kovács Tibor és Kovács Gergely góljaival már 2-0-ra vezettek, amikor elkezdődött a harmadik harmad. A fehérvári bajnoki címvédő ekkor azonban megrázta magát és Börczi Tamás két, valamint Meretei Tamás góljaival megfordította a döntőt. A Hevület 3-2-vel megvédte bajnoki címét!
Arról, hogy a BVSC ebben a bajnokságban megérdemelte volna az aranyat, tanúskodnak játékosainak egyéni sikerei is. Kristóf Pál a szezon legjobb kapusa, Kovács Balázs a legjobb hátvédje, Gangel László pedig a legjobb csatára címet nyerte meg.


A két ezüsthöz képest kissé csalódást keltett a tavalyi idény. 2008/09-ben a BVSC csak a negyedik helyen végzett.
Pedig szépen kezdődött, az alapszakaszbeli nyolc mérkőzésből hetet megnyertek, így csoportelsőként kerültek a rájátszásba. Ott azonban a három új ellenféllel szemben a döntő találkozókat elvesztették, a Fehérvári Jegesmedvék ellen pedig hosszabbítás után 5-4-re elbukták a bronzéremről döntő párharcot.

A BVSC (idén már Újpest) játékstílusát tekintve igen kemény ellenfél, akit mindenképpen a rájátszás felsőházába várhatunk. A velük szembeni Jégveled örökmérleg:
2004/05: alapszakasz, otthon: 2-11, idegenben: 3-14
2005/06: alapszakasz, otthon: 2-9, idegenben: 0-10
2007/08: rájátszás, otthon: 3-6, idegenben: 3-5
2008/09: rájátszás, otthon 5-2, idegenben: 2-7
Összesen: 8 mérkőzés, 1 győzelem, 7 vereség, 20-64-es gólkülönbség

Nincsenek megjegyzések: