2010. március 26., péntek

Magyar Amatőr Jégkorong Liga 2009/2010, 2. rész: a LEG-ek

Vége. A Magyar Amatőr Jégkorong Liga 2009/2010-es szezonjából már csak egyetlen hétvége, persze a legfontosabb, van hátra. Az előző bejegyzésben a legfontosabb számokat táram a nyilvánsosság elé, ami érdekes, de vannak ezeknél sokkal érdekesebb dolgok is. Az értékelős sorozat második részében próbálok rendesebb lenni, és az utókor számára ilyenekkel olvasmányosabbá tenni a fontos tényeket .

A második részt azzal kezdeném, amivel talán az elsőt kellett volna, mégpedig a tabellákkal. Kezdésnek az alapszakasz A-csoportjára vessünk egy pillantást, ahol elsőként azt kell megemlíteni, hogy az előzetes elvárásokkal szöges ellentétben elvérzett a bajnoki címvédő Jégveled csapata. A rossz szereplésnek számos oka van és lehet, de boncolgassuk ezt majd máshol. Megnyerték a csoportot viszont az újonc Szombathelyi Pingvinek, akik a szezon előtt a felületes szemlélők számára kicsit sötét lónak tűntek, ám mint kiderült, a méltán eredményes görhoki csapatot és a tavalyi Zalai Mamutokból átigazolt játékosokat egy igen ütőképes, fizikálisan és taktikailag is érett csapattá sikerült összegyúrni.

Az A csoport végeredménye



A Ferencvárosi Pingivinek és a Fehérvári Jegesmedvék a Jégveled már említett gyengélkedését kihasználva szinte akadálytalanul jutottak be a felsőházba.

A B csoportban még egyszerűbb volt a képlet, hiszen az idén először Újpest néven induló BVSC, a Hevület és az alapszakaszban kiválóan szereplő White Sharks számára nem jelentettek akadályt sem a Debreceniek sem a Szittyák.

A B csoport végeredménye



Az alsóházban a Jégveled azonban könnyedén szerzett 70 (!) gólt, és utasított mindenkit maga mögé. A hetedik helyért a Sólymok lesznek az ellenfelük, akik a megrendezett öt meccsükön megmutatták, hogy komolyan is tudják űzni ezt a sportágat.

Az alsóház végeredménye


Anélkül, hogy nagyon belemennénk a részletekbe a felsőházról így utólag elmondható, hogy nagy harc igazából az Újpest mögötti második döntős helyért folyt. Az alsóházból hozott pontok tekintetében a lilák kezdtek az első helyről (6p), mögöttük sorakozott fel a Szombathely, a Ferencváros (5-5p) és a Hevület (4p). A Jegesmedvék és a White Sharks 2-2 ponttal első látásra nem számított igazán döntőre esélyes csapatnak.

Az UTE gárdája aztán veretlenül csinálta végig a felsőházat, így nem is volt kérdéses, hogy a névváltás szerencsét is hozott, történetük harmadik döntőjére készülhetnek az idén. Sőt, most visszavághatnak annak a Hevületnek, amelytől az első kettőt (2007, 2008) egyaránt elveszítették.

Az ellenfél kiléte azonban az utolsó fordulóig kétséges volt, a fehérváriak csak a Fradi elleni bepótolt meccsükön aratott győzelemmel, az utolsó játéknapon biztosították helyüket a fináléban. Ennek fő oka az volt, hogy a rekordbajnok egy Jegesmedvék elleni döntetlen mellett egy meglepően súlyos hazai vereséget is elszenvedjen a Szombathelytől (2-7).

Az említett vasiak ezen diadal mellett kétszer legyőzték a cápákat (egyszer a zöld asztal mellett), és leikszeltek az Újpesttel, azonban az addig bevehetetlen várnak tűnő hazai pályán kikaptak az első két helyezettől. Összességében így egyel kevesebb pontot gyűjtöttek, mint a Hevület. Szezonjuk mégis eredményes, hiszen amellett hogy városukban hosszú idő után feltámasztották a felnőtt jégkorongot, és nem egyszer több száz néző előtt játszottak, rögtön első idényükben akár egy érmet is hazavihetnek.

A Ferencváros négy vereséget szenvedett a rájátszásban, így bármennyire is szerették volna, nem volt esélyük a döntőre.

A felsőház végeredménye


Ezen kitérő után térjünk vissza a számokra a szezon elemzésére még lesz rengeteg idő. Ilyenkor szokásos bemutatni a sorozat legjeit. A rendelkezésre álló adatok alapján a következőket tudom elmondani:

A leggyorsabb gól:
Nemcsak a meccs, hanem a bajnokság első gólját is szerezte Kovács Zsolt, aki a Drago Skorpiók mezében bevette Blohin Alekszej kapuját a Jégveled elleni szezonnyitó tizedik másodpercében. Ezt a teljesítményt a további mérkőzéseken kollégai már csak megközelíteni tudták, túlteljesíteni azonban nem. A játékos örömét azért valószínűleg eléggé beárnyékolta, hogy a Jégveled tíz góllal válaszolt a vezető és egyben a Drago számára egyetlennek bizonyuló találatára.

A legvégső gól:
A végső dudaszóhoz legközelebb született találatot szintén egy skorpió jegyzi, méghozzá Tímár-Geng Miklós, aki a Jegesmedvék elleni haza találkozón, beállította a 4-11-es vesztes végeredményt. Az időmérő ekkor hivatalosan 89:58-at mutatott mivel a mérkőzést futó órával játszották.
Ehhez képest mindössze három másodperccel maradt le Kovács Gergely, aki viszont a Jegesmedvék mezében 89:55-nél egyenlített ki a Jégveled ellen, az alapszakasz utolsó mérkőzésén Fehérvárott (2-2).

A legdurvább meccs
Nyilván ezen is sokat lehet vitatkozni, és minden csapatnak más erről a véleménye. De ha pusztán a számokat nézzük, akkor az általában amúgy is sok kiállítást hozó Szombathelyi Pingvinek egyik meccsét kell kipécéznünk.
2010. március 14.-én a Hevület elleni derbire érkeztek a vasiak Fehérvárra, ahol a vendégeknek győzniük kellett, hogy életben tarthassák döntős álmaikat. Ellenkező esetben a Hevület már biztosan megszerezte volna a második helyet.
Korábban már volt szó róla, a mérkőzés nem úgy alakult, ahogy a hazaiak elképzelték, és már az első harmad után 1-5-ös hátrányba kerültek. Emellett, talán a szombathelyiek szokásosan agresszív olykor durva stílusa is kiboríthatta a Hevület játékosokat, de óriási adok kapok kezdődött, melynek végén összesen 126 perc kiállítást osztottak ki a játékvezetők a két csapatnak. 68-58-ra nyert ebből a szempontból a fehérvári gárda, a meccset viszont súlyosan elbukta 2-7-re. Végleges fegyelmivel került a padra a Hevületből és a Szombathelyből is két-két játékos, miután 20 másodperccel a vége előtt egy vérbeli pofozkodás után a játékvezető úgy döntött, hogy csak 3, illetve 5 mezőnyjátékos fejezze be a találkozót.

A legtöbb gól
Ezt az egyértelmű kategóriát az Újpest-Debreceni Sólymok alapszakasz mérkőzés nyerte, melyen a hazaiak 17-5-re győztek. A cívisvárosiak nagyon beleszaladtak a ragyogó formát mutató újpestiek botjába, és a remeklő Gangel-Mezőcsáti páros valósággal szétcincálta a Sólymokat.

A legfordulatosabb meccs
A sok jelölt közül végül a rájátszásbeli első fehérvári házi rangadót választottam, ahol a meccs folyamán négyszer is változott a győzelemre álló csapat személye. A Hevület a döntőért hajtva otthon kívánta móresre tanítani ellenfelét, és ennek megfelelően már a második percben megszerezte a vezetést Börczi Tamás révén. Az ellenfél a 8. percben egyenlített Verebes János góljával, majd másfél perccel a harmad vége előtt át is vette a vezetést Tóth Gábor találata után. Az első játékrész mégis 2-2-vel zárult. Cseh Péter 19:18-nál (futóóránál) egalizált.
A második harmadban emberelőnyből ismét a Hevület szaggatta meg a hálót, és másodjára is sikerült ezzel magukhoz ragadniuk a vezetést. A második szünetben mégis 3-3 volt az állás újra. A harmadik harmadban aztán előbb Kelemen Ákos, majd Mathesz Dávid mattolta a „hazai” kapus, és érett a meglepetés.
Ekkor jött ismét Cseh Péter és 3:50-el a vége előtt kiegyenlített. Maradt az 5-5, a Hevület nem tudott meglépni a két Pingvin csapat elől, a Jegesmedvék pedig nem tudtak felzárkózni azok mögé.

Legtöbb gólt szerző csapat
Az egész bajnokság során a Jégveled szerezte a legtöbb gólt, hiszen miután az alapszakaszban 44 találatig jutottak, ezt az alsóházban még megtoldották 70-el, így összesen 114-szer helyezték a vulkanizált pakkot a fémkeretek közé.

Legkevesebb gólt szerző csapat
Nem számítva a játék nélkül, adminisztratív döntéssel „lőtt” gólokat, a legkevesebbet ebből a Szittyák szerezték, mégpedig 24-et.

A legtöbb büntetést szerző csapat
Az akár fair play listának is nevezhető táblázat alapján a legkevesebb büntetést a Debreceniek, míg a legtöbbet az Újpesitek szedték össze.



Az igazságot azonban jobban mutatja és a képet is némiképp árnyalja, ha ugyanezt a listát a ténylegesen lejátszott meccsekkel átlagolva nézzük meg a sorrendet:


Itt zárul a sorozat második része, a harmadik epizód közzététele attól függ, hogy ébren bírok-e maradni még miután kimegyek a hűtőhöz...

Nincsenek megjegyzések: