2010. március 26., péntek

Magyar Amatőr Jégkorong Liga 2009/2010, 1. rész: számokban

Vége. A Magyar Amatőr Jégkorong Liga 2009/2010-es szezonjából már csak egyetlen hétvége, persze a legfontosabb van hátra. A szombaton lejátszandó helyosztókon dőlnek el a végső helyezések, a bronz- és természetesen az aranyérem sorsa. A most induló sorozatban a mögöttünk hagyott szezon legfontosabb és legérdekesebb momentumait próbálom meg feleleveníteni. Az első részben pusztán a számokra hagyatkozom.

Az elmúlt két szezonhoz hasonlóan, amint az köztudott, idén is tíz csapat állt rajthoz a Ligában. A tavalyi indulók közül ezúttal hiányoztak a Dunaújvárosi Hokillák és a Zalai Mamutok, az ő helyüket két újonc alakulat, a Szombathelyi Pingvinek, illetve a pesterzsébeti Szittyák vették át.

Mivel a lebonyolítás nem változott, így a bajnokság alapszakaszát és rájátszását tekintve idén is 82 mérkőzés került kiírásra. Azért nem írom, hogy megrendezésre, mert míg tavaly mindössze egyetlen egy találkozót kellett játék nélkül a vétlen ellenfél javára írni, addig ez az idén hat (!) esetben is előfordult. A leginkább érintett csapat a Debreceni Sólymok csapata volt, akik négyszer nem léptek jégre, egyszer az ellenfél, háromszor azonban a saját mulasztásuk miatt!!!

Bár minden adminisztratív 5-0 szomorú, mégis azt gondolom leginkább a felsőházi rájátszásban történt eset a kirívó, amikor a második fordulóból elhalasztott Szombathelyi Pingvinek – White Sharks találkozót a vendégek létszámgondokra hivatkozva lemondták! Túl azon, hogy egy felsőházi csapat, még a biztos hatodik hely esetén sem elegáns megoldást választott, ezzel egy időben viszont megfosztotta a Ferencváros csapatát attól, hogy az utolsó meccsén legyen esélye kiharcolni a döntőt a Hevület ellen.

Még egy gondolat az elmaradt meccsekhez: a debreceniek négy találkozója mellett, a másik két elmaradt mérkőzés mindkét érintettje (pozitív hősként) a szombathelyi alakulat volt. Elmondható tehát, hogy a földrajzi távolságok nagyban befolyásolták ezen csapatok és ellenfeleik mindennapi életét. Erre azért is érdemes felhívni a Liga vezetésének figyelmét, mert egy-egy elmaradt találkozó, és az ott megállapított eredmény igen nagyban befolyásolhatja az adott csoport, helyezés, csapat stb. sorsát!

Talán nem meglepő, hogy a kevesebb meccs, kevesebb gólt is hozott, de ez csak az egyik ok. Szintén fontos tudni, hogy bár nyilván idén is voltak gyengébben teljesítő együttesek, ezúttal nem volt olyan csapat, aki már az alapszakaszban 138 gólt kapott nyolc találkozón (akkor az Újvárosiak produkálták ezt a teljesítményt).

A tavaly a pályán szerzett 757 gól után az idén 638 találat született, ami 19%-os csökkenést jelent. A lejátszott meccseket tekintve a gólátlag a 2009-es 9,34-ről 2010-ben 8,39-re csökkent, ami a teljes 82 meccsre vetítve még jelentősebb visszaesés (9,23 kontra 7,79).

A bajnokságban összesen 246 játékos lépett pályára. A legtöbben ezek közül az újonc Szittyák szerelését húzták magukra, ők szám szerint 33-an voltak. A Debrecen és a Drago Skorpiók biztosította ugyanakkor a legkevesebb játékosnak a lehetőséget a jégkorongozásra, ők mindketten 21-21 játékossal csinálták végig az idényt.

A „rovott múltú” játékosok szabályozásának változásai miatt idén úgy tűnt, mintha megcsappant volna kicsit ezen játékosok száma. Mindössze 22 ilyen játékost számoltam össze, melyek közül a legtöbb az Újpestben (5), és a Jégveledben (4) léptek pályára. A Skorpiók egyetlen R-betűs, karszalagos játékost sem „használtak” az idényben.

Az első rész befejezéseképpen mindenképpen megjegyezném, hogy a mostani és a jövőbeni bejegyzések statisztikáiban én egyaránt a MAJL jegyzőkönyvekből, ám saját összesítéseimből adódó számokat használok. Ez ezen írásokban szereplő adatok remélhetőleg kevés esetben, de bizony eltérhetnek a MAJL hivatalos statisztikáitól. Kéretik ennek szíves figyelembe vétele!

Nincsenek megjegyzések: