2010. október 19., kedd

A MAJL csapatainak 2009/10-es szezonja 1. rész – Drago Skorpiók

Már több hónapja vége a Magyar Amatőr Jégkorong Ligának és ahogy az várható is volt, minden hangoskodás gyorsan el is hallgatott. Megvan a bajnok, megvannak az érmesek, a gólkirály, tisztában vagyunk a legekkel.
A következő szezon néha úgy tűnik még elérhetetlen messzeségben van, és eltelt egy nem is annyira hosszú, nem is annyira forró nyár is. Annak érdekében azonban, hogy megtörjem a blogon tapasztalható hosszú csendet, megpróbálok átmenetet képezni a múlt szezon eseményei és a következő évad várható történései között. Egy új sorozatban megpróbálom egyesületenként felvillantani, mit is műveltek össze a szereplők egyéni és csapatszinten a MAJL legutóbbi szezonja alatt.


Ebben az első bejegyzésben a 2009/10-es szezon utolsó, azaz tizenkettedik helyén végző együtteséről, a Drago Skorpókról lesz szó.

Az alapszakasz kisorsolása után Dragomir György tanítványai már első látásra is kétségtelenül balszerencsésnek mondhatták magukat, hiszen a címvédő Jégveled mellett a Ferencvárosi Pingvineket és a Fehérvári Jegesmedvéket is behúzták melléjük az A-csoportba. Bár ismert, hogy a bajnokcsapat látványosan alulmúlta önmagát a szezonban, a helyzet mégsem lett a Skorpiók számára könnyebb, hiszen a mezőny ötödik tagja, az újonc és sokak számára ismeretlen Szombathelyi Pingvinek igazán méltó módon betöltötték az így keletkező űrt.

A szezon nyitómeccse mégis álomszerűen kezdődött, hiszen a pályaválasztói jog felcserélése miatt a Jégveled ellen az eredetinél egy héttel korábban, és hazai pályán játszott találkozón Endreffy Zsolt átadása után és Kovács Zsolt lövése révén már a tizedik másodpercben sikerült megszerezni a vezetést. Mi több Mets Zoltán kapus remek teljesítményének köszönhetően az első harmad végén még mindig csak 1-1 volt az állás. Az ellenfél azonban a második játékrészben megrázta magát, és egy 6-0-s sorozattal eldöntötte a mérkőzést. A végeredmény egy 10-1-es vereség, ami fájó, de nem váratlan kezdete volt a szezonnak.

A Fehérváron győztes ferencvárosiak elleni második találkozón már kevesebb ellenállásra futotta, igaz az eredmény szintén 1-10-re alakult. A remek formában lévő zöldek már az első harmadban 5-0-ra vezettek, így nem meglepő az újabb nagyarányú vereség, és jöhetett a harmadik fordulóban a szabadnap.

A pihenés nem tett túl jót a csapatnak. A Jegesmedvék elleni hazai találkozón a vendégeknek kötelező volt elvinni a továbbjutáshoz nagyon fontos pontokat, és ez meg is történt. Az első harmadot ismét sikerült 1-1-re hozni (ismét Kovács Zsolt révén), ám hiába szerzett aztán Tímár-Geng Miklós három találatot, a végeredmény mégis nem túl dicsőséges, 4-11-es fiaskó lett. A Skorpiók nagy pechje egyébként, hogy TGM ezek után már csak a következő két megrendezésre kerülő alapszakasz meccsen lépett pályára (a Jégveled elleni visszavágón még gólt is szerzett), ám utána már nem állt a csapat rendelkezésére. Ebben a szezonban és ezen meccsen ő volt az a Drago-játékos, aki egy meccsen a legtöbb gólt és pontot (4) szerezte.

Három súlyos vereség után nyilvánvalóvá vált a papírforma: a Skorpiók nem fognak beleszólni a felsőházi versenyfutásba. Miután a Szombathely elleni találkozó halasztásra került, következett a Jégveled elleni visszavágó, amely után mégis úgy tűnt, hogy beleszólnak, bár nem saját maguk számára.

A címvédő csapat váratlanul gyengén szerepelt, és a továbbjutáshoz kötelező volt számára a győzelem. Az idegesen és szervezetlenül játszó sárga mezesek ellen viszont egy magabiztos és higgadt Drago vette fel a küzdelmet. Az első meccshez hasonlóan sikerült megszerezni a vezetést, majd 1-1 után a második harmadban óriási meglepetésre még két gólt szerezni! Ezzel az utolsó harmadra 3-1 es vezetéssel vonulhattak öltözőbe.

A harmadik harmadban az ellenfél szépített, majd összeszedett egy fegyelmi büntetést és még el is cserélte magát. Mégis 5-5 ellen sikerült belőni a negyedik és ötödik gólt is. A csapat az egész szezon legnagyobb eredményét érte el, legyőzte és az enyészet útjára küldte a bajnoki címvédőt!

A lelkesedést egy hétre rá a Ferencváros hűtötte le, mégpedig alaposan, hiszen 15-4-re páholta el legényeinket! A csapat megint a második, és harmadik játékrészben dőlt be, ahol az ellenfél 6-1-re, valamint 7-2-re tudott diadalmaskodni.

A Jegesmedvék elleni fehérvári meccsen a hazaiak végleg biztosították felsőházi helyüket, és a Skorpiók csak asszisztálni tudtak a 6-1-es vereség során. El kell azért mondani, hogy a meccs elején a hagyományokhoz méltóan derekasan tartották magukat, hiszen az első 30 perc után még 0-0 állt az eredményjelzőn.

Az alapszakasz utolsó meccsét hazai pályán a Szombathely ellen bukta el a csapat, szintén 6-1 arányban, bár itt a vendégek már az elején eldöntötték a találkozót és számukra a csoport első helyét is. Ráadásul a Liga 5-0-val a Pingvinek javára írta, az első, elmaradt találkozót is, így a Drago Skorpiók az A-csoport utolsó helyén végzett egy győzelemmel és 7 vereséggel, 17-65-ös gólkülönbséggel, két ponttal.

Az A-csoport végeredménye:


Nem kezdődött túl fényesen az alsóház sem, pedig itt már verhető kategóriájú ellenfelek is sorakoztak a Skorpiók előtt. Kezdésnek a Debreceni Sólymoktól sikerült egy 4-2-es vereséget szenvedni, majd gyorsan hozzásegíteni az újonc Szittyák csapatát történetük első MAJL győzelméhez (3-6). Ilyen előjelek mellett került sor a szezon harmadik Drago-Jégveled találkozójára, ahol a már későn, de magára talált rasztacsapat kíméletlen, 1-12-vel tömte ki ellenfele kapuját.

Nem véletlenül sikerül a szezon végi események összefoglalása ilyen rövidre. A csapat ugyanis a negyedik körben 11-2-es, újabb vereséget szenvedett el a Debrecentől. Az ok, amiért mégsem zárom le egy mondatban a történetet az, hogy a Szittyák elleni visszavágó meghozta a Dragók idei második győzelmét, és erről illik megemlékezni.

A stabil kerettel felálló Skorpiók az első két negyedet egyaránt 3-1-gyel abszolválták, és így 6-2-re sikerült a debütáló szezonját produkáló ellenfelet két vállra fektetniük. A meccs két hőse az egyaránt két gólt szerző kapitány, Serdült András, illetve Farkas Zoltán voltak. A mérkőzés egyébként kifejezetten durva volt, hiszen összesen 63 percet töltöttek a játékosok a büntetőpadon.

A diadal mégsem volt elég az előzéshez, az utolsó fordulóban a Szittyák játék nélkül megkapták a Debrecen elleni meccset, míg hőseink a Skorpiók, 13-6-ra elvéreztek az immár negyedik Jégveled elleni találkozójukon.

A Drago Skorpiók összességében becsülettel végigcsinálták a szezont. Arattak egy bravúros győzelmet az alapszakaszban a Jégveled ellen, és sok nagyarányú vereségük ellenére is általában tartották magukat az első harmadokban. Jövőre kicsit megerősödve és kicsivel nagyobb szerencsével tovább léphetnek egyet előre, de a hírek szerint már nem a MAJL, hanem az idén először elindulni kívánó Teljesen Amatőr Jégkorong Bajnoksá, a JB keretein belül. Sok sikert kívánunk nekik!

A szezonban 21 Drago-játékos lépett pályára, közülük hárman mind a 13 lejátszott találkozón szerepeltek. A házi gólkirály hat találattal Serdült András lett, a legtöbb gólpasszt (8) Farkas Zoltán adta, aki a legtöbb pontot is (12) szerezte. A legtöbbet kiállított játékos Endreffy Zoltán (43 perc) volt.

Az alapszakasz statisztikái:
Az alsóház statisztikái:





Nincsenek megjegyzések: