2009. október 29., csütörtök

A MAJL csapatainak bemutatása 3. - Drago Skorpiók

Végre megvan a pontos kezdés időpontja. 2009. november 9, 21:30. Ekkor indul számunkra el a szezon. Sorozatunk mai részében első ellenfelünkkel, a Drago Skorpiókkal foglalkozunk.

A Drago Skorpiók csapata különböző neveken (régebben Skandináv Skorpiók voltak) 1998 óta tagja a MAJL küzdelmeinek. A csapat a stabil tagság mellett mérsékelt sikereket ért el, miközben 2004/05-ben az OBII/B-ben is kipróbálta magát.
Legjobb helyezésük a 2003/04-es idényben megszerzett hatodik hely.

Suhanjunk végig a róluk szóló, és fellelhető feljegyzéseken, hiszen a lelkesedés mint tudjuk, hegyeket képes megmozgatni, és erre az A-csoport összes csapatának érdemes lesz odafigyelnie. Gondolom hangúlyoznom sem kell senkinek, hogy mivel a Jégveled hazai pályán éppen a Skorpiók ellen kezdi meg a küzdelmeket, a mi figyelmünk, duplán, triplán sem lankadhat!

Az első indulás tehát 1998/99-ben történt. Ekkor rekordszámú, 17 induló csapat rajtolt el a MAJL-ban, köztük a csípésre kész Skandináv Skorpiókkal. Az, hogy a csapat a szezon végén a 17. helyen zárt az egy dolog, viszont azt gondolom dícséretes, hogy ezen nem sokáig keseregtek. Bizonyítja ezt az is, hogy nem kerültek az enyészet útvesztőjébe mint sajnos sok, akkor előttük végzett vidéki együttes.
Ebben az első szezonban a Skorpiók 14 alapszakaszbeli meccsükből mindet elveszítették, 21 szerzett gól mellett kaptak 178-at, így volt hová fejlődni.

Erre nem nagyon tudjuk mennyire került sor. Az biztos, hogy a következő bajnokságban a 13. helyet szerezték meg, majd 2002-ben hetedikek lettek de sajnos ugye három szezonról semmilyen információ nem áll rendelkezésre.

Az viszont biztos, hogy 2002/03-ban is az utolsó helyet tudták csak elcsípni a nyolccsapatos ligában. Ez a dicstelen helyezés főleg a rájátszásnak köszönhető, hiszen az alapszakaszban három győzelmet (Ligeti Jegesmedvék 8-4, Debrecen 9-0, Pét 9-5) és egy döntetlent (idegenben a Pét ellen 2-2) is sikerült összehokizni a négy vereség mellett.
Eztán a visszalépések miatt a nyolccsapatos rájátszásban az utolsó helyre csúsztak vissza. A szezon legnagyobb sikere és egyben egyik legnagyobb meglepetése a Hevület székesfehérvári 6-2-es legyőzése volt! Az összes többi mérkőzést elveszítették.
A 7. helyért játszott helyosztón szintén simán, 7-1-re lépte le őket a BVSC.

A 2003/04-es szezon a Skorpiók legsikeresebb idénye volt. Megszerezték a hatodik helyet, miután az alapszakasz A-csoportjában kétszer is legyőzték a Pécset, és a rájátszásban is sikerült megelőzni a Ligeti Jegesmedvéket és a Lehel JSE-t (utóbbit a Liga kizárta a bajnokságból).


Egy év OBII/B után (miután az a bajnokság nem indult el többet), visszatért a csapat a MAJL berkeibe, és sikerült is megszerezni a nyolcadik helyet a 2005/06-os szezonban (a Péti Jégmadarak és a Jégveled előtt). Érdekesség hogy az alapszakaszban szerzett három pontot mind idegenben sikerült begyűjteni a Jégveled (11-6), illetve a BVSC (3-3) ellen.
A 7-10. helyért folyó rájátszásban aztán a Skorpiók végeztek az élen, miután hazai pályán három győzelmet is aratott a csapat a Zalai Mamutok (6-5) a Jégveled (9-6) és a Pét ellen (3-1). Tovább erősítve az idegenbel specialista nimbuszt el kell mondani, hogy a Mamutok elleni vendégfiaskó (4-6) mellett a másik két idegenbeli meccset is hozni tudta a csapat (Jégveled 3-2, Pét 6-3).
A sportsors igazságtalansága, hogy ezen remek alsóházi menetelés után a hetedik helyet mégsem sikerült megszerezni, hiszen az ezen helyért kiírt csatát a Zalai Mamutok nyerték 5-3 arányban.

A2006/07-es szezonban sem lettek utolsók a Skorpiók, hiszen megelőzték a White Sharks gárdáját. Négy győzelmet is sikerült aratni az alapszakaszban (Jégveled 2-1 és 6-5, Zalai Mamutok 9-8, RAFC 5-3) egy iksz (4-4 Pét) és öt vereség mellett.
Az alsóházi rájátszásban aztán ezúttal nagyban visszaestek, mindössze egy győzelmet tudtak aratni a Ligeti Bikák ellen (7-5).
Mivel helyosztót nem rendeztek az alsóházban, így maradt az utolsó előtti, azaz 11.hely.

Ehhez hasonló eredményt sikerült elérni a következő évben, a 2007/08-as szezonban is. A tízcsapatos bajnokság 9. helyén végzet a csapat az Újvárosi Hokillák előtt, akik ellen az alapszakaszban sikkerel meg is vívták mindkét mérkőzést (8-0, 6-3), majd a rájátszásban ugyanezt megismételték (8-1, 6-2). Az így szerzett győzelmek a Sharks elleni 3-3 mellett elégnek bizonyultak a kilencedik helyezéshez.

A tavalyi szezonban aztán sikerült egy újabb lépést megtenni, és a Hokillák mellett a White Sharks is a csak a hátukat nézte az idény végén. Mindezt új, Drago Skorpiók néven (erről később).
Az alapszakaszt rögtön egy idegenbeli (stílusosan!) győzelemmel kezdték a Sharks ellen (2-3), majd egy elég rossz sorozatot futva ez az egy diadal maradt 9 vereség mellett az egyetlen győzelem a csoportban.
Az alsóházi rájászásban aztán sikerült kiharcolni a hetedik helyért zajló mérkőzést, ahol azonban egy 4-4 után büntetőlövésekel elvéreztek a Zalai Mamutokkal szemben.

A fentiekből én azt szűröm le, hogy félvállról venni őket, még hazai pályán, még egy bajnoki nyitányon sem szabad! Okoztak ők már kellemetlen perceket nem egy komoly csapatnak.
Szintén nem szabad figyelmen kívül hagyni az ellenük eddig lejátszott mérkőzések eredményeit sem. Igaz, mind a nyolc meccsre elég régen került sor, az azért látszik, hogy biztosra nem szabad menni ellenük:
2005/06-os szezon, alapszakasz: 6-11, és 5-1, alsóházi rájátszás: 6-9 és 2-3.
2006/07-es szezon, alapszakasz: 5-6 és 1-2.
Örökmérlegünk ellenük tehát elég rémisztő:
6 meccs, 1 győzelem és 5 (!) vereség, 25-32-es gólkülönbség.

A Skorpiókkal kapcsolatos teljes kép alkotásához elengedhetelen egy tágabb képre is rávilágítani, az egyesület ugyanis nem kizárólag a felnőtt amatőr bajnokságra pozícionálja magát.


Mostani nevük, Drago Skorpiók, nem véletlenül hajaz egy lelkes, sokszoros magyar bajnok, és sokszoros román válogatott jégkorong játékosra-edzőre, Dragomir Györgyre (lentebb jobbra). Ő ugyanis a Skandináv Skorpiók alapjain 2006-ban alakult egyesület fizikai-szellemi vezére.

Azt, hogy a Drago Skorpók küldetése, és a honi jégkorongéletben betöltött példamutató szerepe túlmutat a MAJL keretein, jelzi, hogy különböző korosztályos csapatokban több, mint 70 gyerek jégkorongozik, akik nagy része egyben igazolt versenysportoló is egyben. A gyerekek szakmai nevelése mellet nagy hangsúlyt fektetnek a kicsik egészséges fejlődésére is, fizikai állapotukat (testzsír, izomzat, szív terhelés vizsgálata) is folyamatosan figyelemmel kísérik.

A bajnoki küzdelmeket egy tehát egy, olyan ügyért is kiálló csapattal kezdjük, mely azt gondolom, eredményektől függetlenül a mindenkinek kijáró tisztelet mellett is igazi értéket képvisel...


2009. november 9. 21:30 – KEZDÉS!!!

Utóirat:
Itt szeretném elmondani, hogy a Magyar Amatőr Jégkoron Ligában most első alkalommal induló Szombathelyi Pingvinek-ről nem sikerült sok információt szereznem. Azt azért érdemes tudni, hogy az idén nem induló Zalai Mamutok csaknem két teljes (az ügyesebbik) sora átigazolt a vasiakhoz...
Az A-csoportot bemutató sorozat tehát itt véget is ér. De csüggedni nem kell, hamarosan következik a B-csoport!

1 megjegyzés:

Dromosz írta...

FIGYELEM!

A MECCS IDŐPONTJA MEGVÁLTOZOTT, DE A HELYSZÍN NEM! SZÓVAL:
2009.11.02. HÉTFŐ
21:30, UTE PÁLYA