2009. október 27., kedd

A MAJL csapatainak bemutatása - Fehérvári Jegesmedvék

Jövő héten elkezdődik a szezon. És még legtöbben semmit sem tudunk arról mi és ki vár ránk. Ebben az új sorozatban amatőr módon próbálom bemutatni leendő és lehetséges ellenfeleinket. Remélem sikerül csigázni az érdeklődést. Az első részben bevezetek, majd rátérek a csoportbeli első riváls, a Fehérvári Jegesmedvék bemutatására.

Bevezetőként csak annyit, kicsit olyan ez mintha az igazi hőskorban járna az ember. Sajnos elég hiányos adatbankokat lehet csak találni a MAJL eddig szezonjairól, csapatairól, statisztikáiról, de amit fel tudtam lelni, azt összegzem a most indítandó sorozatban.
Terveim szerint igyekszem betekintést adni úgy magamnak, mint mindenkinek az eddigi idényekről, csapatokról, nagy egyéniségekről. Sajnos, mivel terjedelmi kötöttségeim vannak, ezért csak a mostani résztvevőkre koncentrálok, így természetesen sok azóta megszűnt, illetve most nem induló csapat (pl.: Cannibalz, Zalai Mamutok, Debreceni Sólymok) nem fognak ezen írásokban szerepelni. Bizonyára sok lesz a tárgyi tévedésem is, mivel az információk igen korlátozottak, bennfentes pedig sajnos nem vagyok. Fontos megjegyzésként még tisztázandó: sajnos a MAJL honlapján teljes mértékben hiányoznak az 1999/00, 2000/01 és a 2001/02-es bajnoki küzdelmek adatai, ezekből az évekből csak néhány helyezés ismert. Összeségében tehát a közölt adatokat a legjobb tudásom szerint, az általam fellelt összes információ esszenciájaként tárom elétek.

Szintén el kell mondanom, hogy a sorozatban szereplő összes képet és logót törvénytelenül szereztem be, így minden jogi következményt vállalnom kell, amennyiben az érintettek úgy gondolják! De merem remélni, amennyiben úgy érzik sérelem érte őket, elég ha utólag elnézést kérek az érintettektől. Bízom pozitív hozzáállásukban!

Lássuk hát!

Fehérvári Jegesmedvék


A Sorozatot a Jégveled „A” csoportos ellenfeleivel kezdem, így elsőként Székesfehérvárra látogatunk. Még a hozzám hasonló hokiamatőrök is tudják, hogy ez a város a honi jégkorong fellegvára, amit az is jelez, hogy a MAJL-ban immár évek óta két helyi csapat is reprezentáns résztvevő.
A bajnoki rekorder Hevület mellett a Jegesmedvék is komolyan veendő ellenfelek bárkinek, így idén már a csoportküzdelmek során sem lesz egyszerű felvenni ellenük a kesztyűt.

Amellett, hogy logójukról stílusosan egy kedves és aranyos Jegesmedve mosolyog ránk fontos tudni, hogy ebben a társaságban tisztelhetjük a legutóbbi két kiírás bronzérmesét. Sőt! Miután 2005-ben az akkor megszűnő OBII/B osztályát elhagyva csatlakoztak a MAJL mezőnyéhez, azóta egy ezüst (2005/06) és a már említett két bronz mellett, a 2007-es ötödik hely a legrosszabb szereplésük. Lássuk tehát a szezonokat.

Induláskor a fekete-narancsszínű csapat elsőszámú sztárjai Verebes János (a képen jobbra), Tóth Gábor (lentebb balra) valamint a kapus, Tobak Balázs voltak. Verebes a 2005/06-os szezonban 20 góljával a góllövőlista harmadik helyén végzett, Tóth pedig ugyanebben a pozicióban zárt a gólpasszlistán 17 assziszttal. Tobak Balázs ugyanebben az évben elnyerte a szezon legjobb kapusa díjat is.

Pedig a csapat indulása ekkor még az utolsó percben is kérdéses volt, néhány játékos múltját ugyanis még a legutolsó pillanatban is vizsgálgatta a Liga.
A problémák azonban végül megoldódtak.
Úgy tűnt, hogy csak a pályán kívül, hiszen az első meccsen rögtön hazai környezetben 1-4 után sikerült 4-4-re menteni a debütálást a BVSC ellen.
Ahogy lenni szokott, ez alighanem összekovácsolta a csapatot, amely idegenben behúzta a Skorpiók (11-5), majd újból a BVSC (5-1) hazai pályán ismét a Skorpiók (7-6), idegenben a CSZKA Cannibalz (6-5) elleni meccseket. Utóbbi csapattal szemben még egy hazai döntetlen is belefért (4-4).
Sajnos ebben az alapszakaszban a Jégveled nem volt komoly akadály, idegenben 9-2, otthon 8-2 volt az végeredmény, oda. A Jegesmedvék az alapszakaszt így veretlenül a B-csoport első helyén zárták.
A rájárszásban újra sikerült nagy skalpokat gyűjteni: RAFC idegenben (4-2), valamint Szigeti Bikák mindkétszer (9-6, 9-2). A Hevület elleni „idegenbeli” meccset játék nélkül nyerték a Jegesmedvék 5-0-ra.
Végül úgy esett, hogy a RAFC és a Hevület elleni hazai vereség (4-7, illetve 4-8) ellenére is sikerült a második helyen végezni, ezzel pedig létrejött a fehérvári házidöntő a Hevület ellen, ahol a rekordbajnok nem kegyelmezett. A 7-4-es vereség viszont így is azt jelentette, hogy a Jegesmedvék rögtön első MAJL szezonjukban bezsákoltak egy ezüstöt, amit eddig még nem sikerült megismételniük.

A 2006/07-es bajnokságnak így nagy reményekkel lehetett nekivágni, és ezt az alapszakasz első fordulói igazolták is: Zalai Mamutok (o) 11-1, Skandináv Skorpiók (i) 8-2. Utána azonban hullámvasútra ültek a Medvék, hiszen következett egy idegenbeli vereség a RAFC Pingvinek (4-9), majd hazai zakó a Jégveled (2-4) ellen, amit végül egy szűk (Skorpiók, 6-5) majd egy fölényes hazai diadal (Péti Jégmadarak, 8-1), zárt le.
De nem sokáig, következett egy izgalmas idegenbeli 8-8 a Jégveled ellen, majd egy súlyos hazai fiaskó egy elhalasztott mérkőzésen a RAFC-tól (2-7). A rapszódikus csoportbeli teljesítmény az alapszakasz második helyére mégis elég volt, hiszen az a Zalai Mamutok legyőzése (4-3) azt jelentette, hogy a Jegesmedvék a második helyen ismét a felsőházi rájátszásba jutottak.
Itt azonban elfogyott a tűz és az erő, öt vereség, a BVSC (3-8, 3-6), Hevület (2-5), CSKA Cannibalz (5-10, 0-5 – utóbbi meccsen játék nélkül!), és egy szívet melengető hazai győzelem (Hevület, 6-5) után végül az ötödik helyért lehetett küzdeni, amit a Jegesmedvék a Péti Jégmadarak ellen nagy csatában el is nyertek. A végeredmény 5-4 lett, úgy, hogy végig az ellenfélnél volt tulajdonképpen az előny.

A következő idényre, a 2007/08-asra csodálatos támadósor állt fel, amely a többi csapatrésszel kiegészülve újra a dobogóra repítette a Jegesmedvéket. Erről azonban később.
Az alapszakaszban az átalakult Újvárosi Hokillák ellen egy igen meggyőző, 27-1-es győzelemmel indult a szezon, amit sorozatos győzelmek követtek (Szigeti Bikák 6-2, 9-2, Skorpiók 15-6, 5-0 jn., Hokillák 24-2, BVSC 4-1 idegenben!) . A csapat ebben az alapszakaszban csupán egy meccset vesztett, hazai pályán a BVSC ellen (4-8).
A rájátszásban természetesen újra felsőház, ám újra csak felemás eredményekkel. Hazai pályán kikaptak a Hevülettől (3-6) és idegenben sem sikerült megnyerni egyetlen meccset sem (RAFC 3-3, Hevület 4-5, Jégveled 3-5). A hazai RAFC (7-3) és Jégveled elleni (7-4) diadal a döntőhöz ebben az évben sem volt elég. Maradt tehát a bronzmeccs, amit a RAFC Pingvinek ellen magabiztosan hozott is a csapat 7-3-ra.
Ezt a teljesítményt csak megkoronázza, hogy az idény első és második számú góllövőjét is a Jegesmedvék adták Gyűrűs Szabolcs (23 gól) és Milus Ádám (21 gól) személyében. Mivel Gyűrűs (a képen jobbra) a góljai mellé 16 azszisztot is jegyzett, így ő a kanadai táblázaton is az előkelő második helyen végzett, Milus (lentebb balra) ugyanitt a negyedik lett 12 gólpasszal. A csapat további sztárja volt Mathesz Dávid, aki 19 góllal és 10 gólpasszal a kanadai lista ötödikje lett.

A tavalyi, 2008/09-es szezonban a korábbi eredményt sikerült megismételni, de pont fordítva, egy közepes alapszakasz után egy remek rájátszással.
Előbbit a csapat három vereség (Hevület idegeben 3-4, Jégveled otthon 3-6 és idegenben 1-6) és két döntetlen (Zalai Mamutok i 7-7, 4-4) mellett az Újvárosi Hokillák (13-2, 15-0) és a városi rivális Hevület (6-4) elleni győzelemmel abszolválta. A Jegesmedvék így a bombaerős B-csoportban a harmadik helyet szerezték meg a későbbi bajnok Jégveled és az ezüstérmes Hevület mögött, így az eredményeket tekintve a leggyengébb résztvevői lehettek a felsőháznak.
Mivel a Jégveled és a Hevület a rájátszásban szinte (de csak szinte!) végigverte a mezőnyt, ezért a Jegesmedvék csapata egy 3-2-1 es mérleggel ismét jogot nyert a bronzmeccsre. A felsőházi eredmények: BVSC: 4-0, 4-4, Pingvinek: 1-12, 4-4, Sólymok 7-2, 8-1.
A harmadik helyért zajló mérkőzésen egy igazi fordulatos, vérbeli rangadón sikerült legyűrniük a BVSC-t 5-4-re, és ezzel meg is szerezték harmadik érmüket.


A számunkra fontos örökmérleget tekintve a Jégveled eddig nyolc alkalommal találkozott a Jegesmedvékkel. A 2005/06-os szezonban az alapszakasz mindkét meccsét simán elvesztettük (otthon 2-9, idegenben 2-8), majd a rákövetkező évben némileg fordult a kocka úgy, hogy idegenben sikerült őket megverni (o.: 8-8, i.: 4-2).
2007/08 során a felsőházi rájátszásban otthon 5-3 ra nyertünk, Fehérváron viszont 7-4-re kikaptunk. A tavalyi szezon alapszakaszában aztán a Jégveled kétszer is fölényes győzelemmel hagyta el ellenük a jeget (o.: 6-1, i.: 6-3).
Az összesített mérleg tehát : 4 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség, 37-41-es gólarány.

A Gyűrűs Szabolcsot, Milus Ádámot, Verebes Jánost, Tóth Gábort és a többieket a soraiban tudó Fehérvári Jegesmedvék ismét nagy esélyese a felsőházi rájátszásnak és az A csoport favoritjai közé tartozik. Az ellenük való két találkozó egész biztosan igazi élmény lesz!

Nincsenek megjegyzések: