2009. november 11., szerda

Csak a Jégveled, ki a Jégveled? - 1.

Biztos, hogy mindenki tudja mibe vágtuk a fejszénket? Ki is ez a Jégveled, és miért is választottuk őket? Csak mert szép sárga a színük? A most induló két részes sorozat első felében a csapat történetének "korai" szakaszát tekintjük át.

A riválisok után ideje megismerkednünk saját házunk tájával, a Jégveled KSE-vel is. Annál is inkább, mert már elkezdődött a bajnokság és még mindig csak kapkodjuk a fejünket hogy ki-kicsoda a jégen.

Természetesen azt mindenki tudja, hogy a Jégveled a tavalyi szezonban érte el messze legnagyobb sikerét azzal, hogy derült égből villámcsapásként megnyerte a Magyar Amatőr Jégkorong Ligát, és ezzel a feliratkozott a nagycsapatok közé.
Addig ugyanis nyugodtan nevezhette bárki kiscsapatnak a kenderleveles vidám társaságot, lévén a megelőző négy szezonban legnagyobb diadalként két ötödik helyet sikerült „csak” felmutatni.

A kezdetek: a 2004/05-ös szezon

Azt a helyezést azonban kétszer is sikerült elérni. Először rögtön az első, 2004/05-ös szezonban, ami önmagában szépen hangzik, sportértékéből viszont sokat levon az a tény, hogy mindössze hat csapat indult el abban az idényben a MAJL küzdelmeiben (akkoriban indult be az OBII/B bajnokság).
Mindösze azt a Pécsi Meteort sikerült megelőzni, akik idény közben vissza is léptek a küzdelmetktől (a hetedik együttes, a Péti Jégmadarak esetében ezt nem várták meg, a Liga kizárta őket a bajnokságból).

Az első szezon eredményei között kevés szívderítőt találunk, hiszen a krónikák szerint a nyolc mérkőzésből mindegyiket sikerült igen komoly gólaránnyal elveszíteni:
Hevület - otthon: 0-19, idegenben: 1-15
RAFC Pingvinek - o: 2-16, i: 3-26
CSZKA Cannibalz - o: 5-18, i: 6-22
BVSC - o: 2-11, i: 3-14

A később kizárt Pécset sikerült otthon 6-4-re legyűrni (otthon kikaptunk tőlük 4-5-re), így ez tekinthető a Jégveled első MAJL diadalának is. Érdekességként még ide kívánkozik, hogy a kizárt Péti Jégmadarak ellen hazai pályán 0-10-re sikerült veszteni (az idegenbeli meccset már nem játszották le).

Kitartóan szinten maradni: a 2005/2006-os szezon

Sok öröm a következő szezonban sem érte a rastafari-mezben villogó szurkolói tömegeket, hiszen a tízcsapatos bajnokság tizedik helyét sikerült csak megszerezni.
Az alapszakasz B-csoportjában a Fehérvári Jegesmedvék, a CSZKA Cannibalz, a BVSC és a Skandináv Skorpiók kerültek ellenfélként a csapat mellé.
Sikerült is rögtön az első meccsen beleszaladni egy 0-10-es mészárlásba a BVSC ellen, amit követett a Skorpiók elleni 6-11, a Cannibalz elleni 2-18, a Jegesmedvék elleni 2-8, majd újra a BVSC 2-9, és már túl is voltunk az alapszakasz felén.

Ekkor következett az a mérkőzés, amelyen a Jégveled KSE megszerezte végre az első olyan győzelmét, ami az év végi statisztikákba is beleszámított, mégpedig nem más, mint a Drago Skorpiók ellen, idegenben, egy fölényes, 5-1-es eredménnyel.

A szép sikert azonban újabb két vereség követte. A Cannibalz elleni 7-12, illetve a Jegesmedvékkel szembeni 2-9 azt jelentette, hogy a csapat a B-csoport utolsó helyén végzett.

Az alsóházban aztán egy meccset sem sikerült megnyerni:
Skorpiók - o: 2-3, i: 6-9
Zalai Mamutok - o: 6-8, i: 1-6
Péti Jégmadarak - o: 5-5, i: 2-4
Mindez pedig a már említett utolsó helyezést jelentette a társaság számára.

A csapat a relatív eredménytelenség ellenére egyéni szinten ért el sikereket. A szezon legjobb hátvédeinek jelöltjei közé bekerült Gaál Frigyes, a legjobb kapusok közé Blohin Alekszej, a legjobb csatárok közé pedig Dudás Krisztián (balra).

Mindeképp érdemes azonban felírni valahová, hogy ebben az évben már olyan mai kerettagok neveit is felismerhetjük, akik mind a mai napig erősítik a gárdát. Ilyen például a már említett kapus Blohin Alekszej, valamint a csatár Pap Lehel (jobbra) Dudás Krisztián, Gerőfi Gábor, Popescu Balázs, Palkovits Norbert (lenti sor, első), Imre Róbert (második), Kardos Zoltán (harmadik) vagy a hátvéd Kozák Ákos (negyedik).


Ebből látszik, hogy a Jégveled csapatát mind a mai napig jellemzi egy erős mag, ami azóta sikeresen bővül új arcokkal. Ez a folyamat pedig már a következő évben elkezdődött.

Erősödik a rasztaszív: a 2006/2007-es szezon

Erre a kiírásra 12 csapat adott le nevezést, a Jégveled pedig a B-csoportba került. Sajnos a szezon itt is vereségek sorozatával kezdődött, a nyitómeccsen sikerült egy szoros eredményt elérni a Skandináv Skorpiók ellen (1-2), ám utána rögtön bele is szaladtunk a RAFC Pingvinek és a Zalai Mamutok késébe (2-8, illetve 4-6).
A három vereség után kellett elkezdeni a kapaszkodást, hiszen az áhított felsőházhoz a hatos csoport első három helyének valamelyikét kellett volna megszerezni.

Az első lépést Fehérváron, a Jegesmedvék ellen tette meg a csapat, miután 4-2-re sikerült legyőzni a hazaiakat. Ez a bravúros győzelem azonban csak akkor érhetett valamit, ha a még mindig utolsó helyen tanyázó Jégveled elkezdi nyerni sorban a találkozókat.
Így került sor a Skorpiók elleni visszavágóra, ahol hiába lőtt Gerőfi Gábor három gólt Adler Tamás három asszisztjából, nagy csatában 5-6-ra alulmaradt a csapat.
A vereség következtében valószínűvé vált, hogy a felsőház már nem jöhet össze, hiszen a Skorpiók 7 pontja állt szemben a Jégveled 2 pontjával, és bár csapatunk egy meccsel kevesebbet játszott ekkor (a pétiek elleni csatát elhalasztották), innentől a felszabadult játéké lehetett a főszerep.

Ez pedig jót tett a csapatnak és rögtön megszerezte második bravúros győzelmét, a Jegesmedvék után a csoport másik nagyágyúját, a RAFC Pingvineket is sikerült idegenben meglepni, méghozzá fölényesen, 4-1 arányban.

Ahelyett azonban, hogy az utolsó szalmaszálba sikerült volna kapaszkodni és menekülni a győzelembe, szégyenteljes 2-7-es hazai vereség következett a Pét elleni bepótolt meccsen.
Az alsóház a következő teljes fordulóban vált biztossá, amikor a Péti Jégmadarak idegenben legyőzte a Skorpiókat (3-2), a Jégveled pedig, a csapat történetének alighanem egyik legizgalmasabb mérkőzésén, hazai pályán csak egy 8-8 arányú döntetlent ért el a Fehérvári Jegesmedvék ellen.

A hátralévő két meccsből aztán már csak egyet játszottak le, ezen a Jégveled hazai győzelmet aratott a Zalai Mamutok ellen (7-5), majd a teljesen megbízhatatlan Pét elleni másik meccset játék nélkül a javunkra írta a Liga 5-0-val.

Az alsóházban a hozott eredmények miatt a Jégveled rögtön négypontos hátrányból kezdett a Debreceni Sólmyok és a Zalai Mamutok ellenében, amit a cívisekkel szemben a rájátszás első fordulójában sikerült is 6 pontosra növelni. A debreceniek ugyanis nem fogadták el a Jégveled halasztási kérelmét, így meg nem jelent csapatként 0-5-ös vereséget szenvedtünk el.
Ezután jöttek a győzelmek, a White Sharks egy 8-2-es és 4-2-es, a Szigeti Bikák egy 5-1-es, majd a Debrecen egy 6-4-es vereséggel lett tapasztaltabb csapat.


A Jégveled tartotta a behozható hátrányt két riválisával szemben, és így esély nyílt akár a hetedik hely megszerzésére is.
Azonban a szezon végére kezdett kipukkadni a lendület az alsóházban. A sok elmaradt mérkőzésről a legvégén a Liga zöld asztal mellett tárgyalt, és az adminisztratív döntések eredményeképp a Jégveled a kilencedik helyen végzett, két ponttal lemaradva a Mamutok és néggyel a Sólymok mögött.

A csapat szempontjából a 2006/07-es szezon is hozott egyéni sikert. Először is azt, hogy Blohin Alekszej (jobbra) lett az idény legjobb kapusa!

A Jégveled számára a szezon legnagyobb „felfedezettje” Adler Tamás (jobbra) volt (persze előtte is tudta mindenki, hogy mire képes), aki 19 gólja mellé 9 gólpasszt jegyezve, a kanadai táblázaton a tizedik, a góllövő listán pedig a hatodik helyen végzett.

Gerőfi Gábor 10 góllal és 9 asziszttal a kanadai lista 25. helyén fejezte be a szezont, míg csapatszinten a legtöbb gólt eredményező átadást Imre Róbert adta, szám szerint tizet, ami a gólpassz lista tizedik helyére volt elég.

A sorozat második részével jelentkezem hamarost!

4 megjegyzés:

Alex írta...

Helló!

Nagyon jó a bejegyzés jó olvasni, hogy mi is történt velünk az évek alatt. De nagyon fontos emberről megfeledkeztetek kapustársamról Sógiról!!!

Ágoston Ferenc hátvédként alapító tagja volt a jégvelednek és ha emlékeim nem csalnak, akkor 2006 v 2007-es idény óta kapus poszton keretünk stabil tagja a mai napig!

Unknown írta...

Hi!

Az is még hozzá tartozik (de honnét is tudhatnád :)), hogy a 2005/2006-os szezonban a Jégveledbe beolvadt az akkor már sokat együtt mozgolódó Fővárosi Jégverés (OB II/B Bronz) csapat, ugyanis az OB II/B bajnokság megszűnt 2004/2005-ös szezonban. Kb. 10 fő kerülhetett át, köztük: Pap Lehel, Gerőfi Gábor, Palkovits Norbert, Sós Balázs, Zsiros Gábor, Kardos Zoltán, Zsendovits Ábel és jómagam, Kozák Ákos. Most csak azokat tudtam felsorolni, akikre emlékszem (mert nem mindenki van már a csapatban aktívan), vagy akik idén is indultak. Azért jó pár évig volt biztos más is, csak már nem jut eszembe a nevük (bocs).

Amikor csatlakoztunk, érezhető volt, hogy sokkal közelebb kerültünk a nyeréshez, jobban játszunk! Már sokkal szorosabb meccseket játszottunk, de az áttörés még nem jött el ekkor. Úgy gondolom, hogy leginkább Adler Tamás, és később Kondrát Péter csatlakozásával indult meg komolyan valami. Ne feledkezzünk meg az edzőkről sem! Volt, akivel jobban ment, volt akivel nem.

Ákos

Hidegfront írta...

Sziasztok Srácok!

Köszi a kommentet!
Éppen ezért jó is meg rossz is a dolog. Jó, ha sikerül a hiányzó adatokat, személyeket végre összeszedni, de persze biztos hogy sajnos valami vagy ne adj' Isten valaki kimarad. Igyekszem mindenre kitérni ami fellelhető, és sokat segít ha pontosítjátoka tévedéseket és a hiányokat!
Üdv
Gabi

Hidegfront írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.