2010. október 24., vasárnap

Amatőrizmus vagy kaotizmus? Nem-profi ligák kis hazánkban - MAJL, NAJB, TAJB

Amatőrizmus. Ez a kicsit pejoratív, negatív érzülettel bíró kifejezés definíció szerint olyan tevékenységet jelöl, amit pusztán kedvtelésből, időtöltésből űz valaki. E szerint tehát a lényeg az adott tevékenység nem hivatásszerűen folytatott mivolta. Sok esetben ennyi elég is ahhoz, hogy megállapítsuk amatőr vagy profi-e valami, a jégkorong azonban úgy tűnik ez alól is kivétel.

Ha valaki kicsit tisztábban szeretne látni abban, hogy miért is van szükség ma Magyarországon legalább három országos jellegű amatőr jégkorong bajnokságra akkor valószínűleg magából az amatőr szóból érdemes kiindulni. Jelen írásban emellett még pár egyéb paramétert (lebonyolítás, átigazolások és szabályok) próbálok meg górcső alá venni és ezek által megfejteni a hasonlóságokat és különbségeket az egyes kezdeményezések mögött. Az alább közölt információk túlnyomó részben az említett bajnokságok alapszabályaiból, versenykiírásaiból származnak.

Magyar Amatőr Jégkorong Liga – MAJL

1994-ben indult el a jelenleg legrégebben működő amatőr bajnokság. Az akkor kilenc-csapatos liga legszebb éveiben 17 csapatosra is kibővült, de az elmúlt években is stabilan van tíz résztvevője. Bázisát 5-6, főként fővárosi és székesfehérvári együttes alkotja.

A legjelentősebbek ezek közül a nyolcszoros bajnok Hevület SE, a Ferencvárosi Pingvinek, a tavalytól Újpest néven szereplő korábbi BVSC, a Fehérvári Jegesmedvék, a Jégveled KSE, illetve a White Sharks csapata. A fix résztvevők közül idén nagy valószínúség szerint hiányozni fognak a Drago Skorpiók és a Debreceni Sólymok, régebb óta maradnak távol a Dunaújvárosi Hokillák és Zalai Mamutok, új színfoltként viszont tavaly érkeztek a Szombathelyi Pingvinek és a Szittyák csapatai. A múltban ezeken kívül még számos, jórészt azóta sajnos már megszűnt társaság szerepelt (pl a Cannibalz) még a ligában, ezek felsorolásától azonban most el kell tekintenem.

Az utóbbi időben a MAJL a kiírás szerint egy két csoportra osztott, oda-visszavágós alapszakaszból, majd kvalifikáció után alsó- és felsőházi rájátszásból állt. Az ennek során elért helyezések alapján rendezték meg a helyosztókat (a döntőt is beleértve) az 1-8 helyig. Az idei kiírás hivatalos formában még nem ismert.

Játékosok részvételének feltételei

A három vizsgált bajnokság közül a MAJL Alapszabálya határozza meg a legrészletesebben, hogy kiknek és milyen feltételekkel engedélyezi a pályára lépést, tehát itt írják le nekünk a legpontosabban, hogy kit is tekintenek a szervezők amatőrnek.

A második paragrafus szerint a bajnokságban 16. életévüket betöltött férfi játékosok (nők csakis kapusposzton) szerepelhetnek, akik magyar állampolgárok (belföldön vagy külföldön születtek), vagy az általános iskolát már Magyarországon végezték.

A magyarság ilyetén tisztázása után a harmadik paragrafusban részletezik a játékengedélyek kiadásának feltételeit. A MAJL-ban – a többi bajnoksághoz képest egyedülálló módon – kétféle játékengedély szerezhető, játszhat valaki amatőr- illetve rovott múltú játékengedéllyel is.

Amatőr játékengedéllyel rendelkezhet az a játékos, aki:
- soha nem volt igazolt játékos vagy
- 16 éves kora előtt nem volt igazolt játékos és ezt követően sem volt mérkőzésre nevezve a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) által kiírt legmagasabb osztályú bajnokságban, illetve kupán vagy
- Amennyiben igazolt játékos volt, úgy soha nem volt mérkőzésre nevezve felnőtt korú csapatba az MJSZ által kiírt legmagasabb osztályú bajnokságban és
o 16 éves kora előtt volt utoljára mérkőzésre nevezve, illetve azóta eltelt legalább két év vagy
o 16 éves kora után is volt mérkőzésre nevezve, ide az utolsó nevezéstől számítva eltelt legalább 10 év.

Kicsit megfordítva és magyarra fordítva a dolgot: ha valaki felnőtt első osztályú mérkőzésre nevezve volt, az a MAJL-ban nem kaphat amatőr státuszt.

Ha az illető ezt „megúszta” eddigi karrierje során, akkor a fő kérdés, hogy 16 éves kora előtt volt-e igazolt játékos (jégkorong sportban). Amennyiben nem volt, akkor az számít, hogy nevezték-e ezt követően legmagasabb osztályú mérkőzésre vagy kupamérkőzésre. Ha nem, akkor a MAJL-ban amatőrnek számít.

Ha valaki 16 éves kora előtt igazolt merészelt lenni, akkor pedig azt kell megnézni, hogy (nem felnőtt) meccsre mikor volt utoljára nevezve. Amennyiben ez 16 éves kora előtt történt, de azóta eltelt két év, akkor az illető amatőr. Ha a nevezés 16 éves kora után esett meg vele, akkor az amatőr-státuszhoz 10 évnek kell eltelnie.

Ezen túl egy csapat keretében maximum hat játékos szerepeltethető úgynevezett rovott múltú játékengedéllyel. Ilyen státuszt akkor kaphat valaki, ha

- nem kaphat amatőr játékengedélyt és:
o
16 éves kora előtt volt utoljára mérkőzésre nevezve, de azóta nem telt el legalább 2 év, vagy
o 16 éves kora után is volt mérkőzésre nevezve, és az utolsó nevezéstől számított 2 és 10 év között.
- *Az MJSZ által kiírt legmagasabb osztályú bajnokságban, vagy kupán felnőtt korú csapatba volt mérkőzésre nevezve, de betöltötte a 35. életévét, továbbá az utolsó legmagasabb osztályú bajnokságban, vagy kupán mérkőzésre nevezésétől számítva eltelt 15 év és egyébként az Alapszabályban meghatározott egyéb nevezési feltételeknek megfelel.

Remélem tehát, hogy jól értem a dolgot, és mindent (amatőr vagy rovott múltat) összevetve a MAJL-ban azok a játékosok nem szerepelhetnek, akik:
- Első osztályú felnőtt meccsre voltak nevezve, és
- Még nincsenek 35 évesek, és
- Utolsó nevezésük óta még nem telt el 15 év

A csapatonként maximum hat rovott múltú játékosból egy mérkőzésre egyszerre csak három nevezhető, és csak egyikük lehet olyan akire a rovott múlt szabályai közül a *-gos rész igaz. A három rovott múltú játékos közül egy sorban egyszerre csak egy játékos szerepelhet.

Átigazolások

A játékosok egy idényben csak egy csapatban szerepelhetnek. A bajnoki döntőtől június 30.-ig tart az úgynevezett szabad átigazolási szezon, mely során a játékosnak mindössze a régi csapatával szembeni anyagi tarozását kell lerónia. A csapatvezetőnek ekkor kötelezően alá kell írnia a megfelelő dokumentumokat és az illető már mehet is.

A szabad átigazolási időszak után a csapatváltások már korlátozottan történnek, és az első bajnoki forduló első napjáig tartanak. Ekkor már csak a két érintett csapat közös megegyezésén alapulhat a játékos átigazolása. Létezik a kölcsönadás intézménye is, az első forduló napjáig lehet élni vele.

Játékidő és szabályok

A mérkőzések játékideje 3 x 20 perc tiszta játékidő vagy 3 x 30 perc futóidő. A büntetések is ezek szerint alakulnak: a kisbüntetés 2 (futó óra esetén 3), a nagybüntetés 5 (futó óránál 7) a fegyelmi büntetés pedig 10 perces (futó óra esetén 15 perc).

A találkozókon az IIHF szabályai érvénesek azzal az eltéréssel, hogy tilos felszabadítás esetén a vétkes csapatnak is megengedett a csere. A testjáték a ligában megengedett.

Nemzeti Amatőr Jégkorong Bajnokság – NAJB

A NAJB, mint második számú amatőr bajnokság 2008-ban indult el először, idén pedig már javában zajlik. A bajnokság honlapján olvasható szöveg szerint a szervezők célja, hogy azoknak a játékosoknak is lehetőséget biztosítsanak, akik az „aktív versenysportot abbahagyták, és amatőr formában kívánják a jégkorongot folytatni, vagy egyéb okokból … nem tudnak vagy nem kívánnak részt venni sem az OB I, sem az OB I B, sem az Amatőr bajnokság küzdelmeiben”.

Első hallásra tehát a MAJL szigorú rovott múltúságának kikerülése jut az ember eszébe.

A kicsit nehezen követhető honlap szerint az idei bajnokság két ötcsapatos alapszakasszal kezdődött mégpedig a címvédő Skate Trek Masters, a Jászberényi HC, a Kaposvári HC, az Óbudai Egyetem, a Jéglovagok, a tavaly előtti bajnok Hargitai Farkasok, a Jégsólymok, a Legio Sopianae, a Legends és a Szigeti Bikák részvételével.

A kiírás szerint a csoportok első három helyezettje a felső, a negyedik és ötödik helyezettje pedig az alsóházban (ennek neve NAJB II) folytatja majd a küzdelmeket. Az itt kialakuló sorrend alapján kerül majd sor a helyosztókra, egészen a NAJB II bronzérméig.

A NAJB honlapjának tanúsága szerint eddig hét mérkőzést sikerült lejátszani, amelyeken történt már tömegverekedés és jogosulatlan szereplés is, így mivel az információk elég korlátozottak, csak remélni lehet, hogy a szezon rendben zajlik és problémamentesen alakul.

Visszatekintve a NAJB rövid történetére, az sajnos nem mentes a botrányoktól, úgy tűnik, nem sikerül mindig kiszűrni az ügyeskedéseket, és ezen az amatőr státusz elég liberális kezelése bizony nem segít. Elég csak a tavalyi szezonban nagy vitát kiváltó Kováts Konstantin esetre (http://www.hockeymonkey.hu/hirek/255-ovasi-botrany-najb.html), vagy a Skate Trek Masters csapatának indulására gondolni, ahol korábbi több százszoros magyar válogatott „öregfiúk” alkotják a csapatot.

Játékosok részvételének feltételei

De nézzük a hivatalos honlapon található szabályzatot. A NAJB-ban való részvétel feltételei három pontba szedhetők:
- Betöltött 16. életév,
- OB I-ben, illetve bármely más ország első osztályú bajnokságában való pályára lépés 5 évre visszamenőleg tiltott,
- A játékos nem lehet aktív nevezett OB I B-s, junior vagy ifi játékos sem.
Érdekes, és mindenképpen megjegyzendő, hogy csapatszinten a nevezésnek nem akadálya, ha egy társaság egyidejűleg más bajnokságban is szerepel, amennyiben a NAJB-ban a szabályokat betartva vesznek részt. Tiltás itt is kizárólag OB I-es és OB I B-s csapatokra, illetve azok tartalék csapataira vonatkozik.

Átigazolások

Átigazolásra jelen bajnoki szezonban 2010. december 31-ig, azaz év végéig van lehetőség a megfelelő dokumentáció kitöltésével. Az átigazolást legalább nyolc nappal azelőtt a mérkőzés előtt jelenteni kell, amelyen az átigazolt játékos pályára lépne.

Játékidő és szabályok

A bajnokság az IIHF szabályok szerint zajlik, a játékidő pedig alapesetben 3 x 15 perc. Ettől megfelelő jégidő és a csapatvezetők megállapodása esetén el lehet tréni (pl.: 3 x 20 perces is lehet egy találkozó ideális körülmények esetén).

A kisbüntetés időtartama 2, a nagybüntetés 5 a fegyelemi pedig 10 perces. A testjáték alapvetően nem megengedett, erről azonban a csapatvezetők a mérkőzés megkezdése előtt másként is dönthetnek.

Teljesen Amatőr Jégkorong Bajnokság – TAJB

A jászberényi illetőségű Baranyi Ferenc és Hegedűs Zoltán fejéből pattant ki az ötlet, hogy hiánypótló célzattal egy olyan bajnokságot szerveznek, ami csak az amatőröké. Elsősorban a hokival fiatal korban felhagyott, vagy azzal csak felnőttkorban megismerkedő játékosokra próbáltak meg rátalálni.

A szervezők céljai közt a MAJL-ba, és NAJB-ba eséllyel pályázó játékosok „kinevelése” is szerepel, így alapvetően ezen két bajnokság alá pozicionálták be magukat. A triumvirátus legifjabb tagja idén indul először a tervek szerint, a hivatalosan még meg nem erősített információk szerint eddig az október elsején lezárult nevezési határidőig hat társulat jelezte részvételi szándékát. Ezek a Warriors (a jászberényi B-csapat) a Gepárdok (Budapest), az Újpesti Ragadozók, a Biai Jegespengék a ZséBuLLs és a MAJL-ból számos szezon után talán a legnagyobb névként átigazoló Drago Skorpiók csapata. Hallani lehetett még a tavaly a MAJL-ban próbálkozó pesterzsébeti Szittyákról is, rövidesen azonban mindenre fény derül, hiszen a honlap szerint az új bajnokságban a fent említett csapatok közül öten fognak végül elindulni.

A lebonyolítás menete még szintén nem ismert, a bajnokság honlapján található információ szerint az elsőként október 7-én megtartott csapatvezetői találkozón döntenek (döntöttek) a részletekről, erről azonban még nem jelent meg friss tudnivaló.

Játékosok részvételének feltételei

Majdnem szó szerint idézve a hivatalos honlapon található Szabálykönyvet (mely teljesen érthető módon néhány lényegi elemtől eltekintve hajaz a NAJB, és ez alapján a MAJL alapszabályára) a TAJB elsődleges célja az, hogy szervezett keretek között bajnokságot szervezzen azoknak akik, még nem voltak felnőtt igazolt játékosok OB I-es vagy OB I B-s csapatban, utoljára gyerekkorukban foglalkoztak jégkoronggal vagy felnőtt fejjel ismerkedtek meg a sportággal.

A bajnokságban részt vehet:
- minden 16. életévét betöltött játékos (18 év alatt szülői engedéllyel), aki
- nem szerepelt OB I-ben, OB II-ben (vagy OB I B-ben) és külföldi felnőtt bajnokságban.
A kapusok esetében lehetőség van rovott múltú játékost is nevezni, amennyiben az illető elmúlt 45 éves, és nem volt nevezve felnőtt magyar (OB I, OBII), illetve bármilyen külföldi bajnokságba az elmúlt 20 esztendőben.

Az utánpótlás bajnokságokba nevezett játékos abban az esetben szerepelhet a TAJB-ban, ha utoljára 16 éves korában szerepelt hivatalos mérkőzésen

Átigazolások

Új játékost igazolni az adott mérkőzés előtt 8 nappal, megfelelő dokumentáció rendezése estén lehet, 2010. december 31-ig. Ezen szabály alól a rovott múltú kapusok kivételek, őket csak az bajnokság kezdetéig lehet csere-berélni.

Játékidő és szabályok

A mérkőzéseket az IIHF szabályai szerint, durva testjáték nélkül bonyolítják le. Eltérés egyrészt a fegyelmi büntetésnél van, ahol a kizárás végeleges, valamint a TAJB-ban is megengedett a tilos felszabadításnál vétkes csapat számára a csere.

A játékidő 3 x 15 perc (elegendő idő esetén ez kibővülhet 3 x 20 percesre). A büntetések pedig itt is 2-5 és 10 percesek lehetnek attól függően, hogy kis- nagy- illetve fegyelmi (végleges) büntetésről beszélünk.

Összegzés - Vox Populi

Végigrágódva a három Liga adminisztratív dokumentumain, azt a következtetést vonom le, hogy a jelenlegi struktúra mozgatórugója a különböző érdekek mentén keresendő. Létezik egy erősen leszabályozott, szigorú előírásokkal rendelkező MAJL, mellette egy, az igazolt státuszt lazábban kezelő NAJB, és remélhetőleg sikeresen rajtol majd a tisztán az amatőr státuszba sorolható rést kitölteni igyekvő – a két előd szabályait ötvöző és a sajátjaival kiegészítő - TAJB.

A közösségi oldalakat olvasgatva nyilvánvaló hogy a magyar hokis társadalomban mindhárom bajnokságra van igény és szükség. Kívülállóként és fogadatlan prókátorként az ember szeme előtt mégis fellebben egy vízió, melyben a magyar amatőr csapatok egy közös kezdeményezés keretében az erőviszonyok tekintetében elkülönülten, mégis egységes bajnoki rendszerbe szerveződve szereznek örömet maguknak és a jégkorongot kedvelőknek.

Addig is sok sikert kívánok az összes bajnokság összes csapatának és összes játékosának! Természetesen nem leszek álszent, van akiknek az átlagosnál több szerencsét és győzelmet kívánok! Hiszen valahol a végén csak a Jégveled számít!

Nincsenek megjegyzések: