2010. október 23., szombat

A MAJL csapatainak 2009/10-es szezonja 4. rész – Fehérvári Jegesmedvék


A sorozatban kétszer elhódított bronzérem után vágott nagy reményekkel nagy fába a Fehérvári Jegesmedvék lelkes csapata. Mi más is lehetett ez, mint az ismétlés vagy az esetleges előrelépés?

Az ehhez vezető út azonban nem ígérkezett könnyűnek. Az A-csoport tagjaként ellenfélként várt rájuk a bajnoki címvédő Jégveled, a bajnoki álmokat kergető Ferencvárosi Pingvinek, az újonc, ám ígéretes Szombathely, illetve a talán könnyebb ellenfélnek ígérkező Drago Skorpiók.

Az első találkozót hazai pályán a Fradi ellen vívták a mackók, akik valójában a második harmadban elvesztették a meccset (2-4), odaadva a zöldeknek két, igen értékes idegenben szerzett pontot. A pofont a második fordulóban egy pihenőnappal sikerült kiheverni, amire szükség is volt, hiszen a harmadik körben az előzőleg a Jégveledet meglepetésre két vállra fektető Szombathelyi Pingvinek látogattak Fehérvárra.

Ezen a találkozón a Jegesmedvék felkeltek álmukból, és mindössze fellángolásokat engedélyeztek a tipegő madaraknak. Az első harmadban sikerült kétgólos előnyre szert tenni, majd a második játékrészt kihozni döntetlennel, és végül a harmadikban az egész szezon legeredményesebb játékát produkálva végeredményben 8-1-gyel hazaküldeni a vendégeket. Az említett utolsó periódusban a Jegesmedvék Gyűrűs Szabolcs és Baltavári Gábor vezérletével 5-0 arányban lépték le az ellenfelet.

Nem volt ez rossz előjel a pesti Drago-meccs előtt. Bármennyire is lelkesek a Skorpiók, ellenük a medvék újabb igazi marcangolásra készülhettek. A találkozón hárman is mesterhármast szereztek: Verebes János és Baltavái Gábor a fehérváriak, Tímár Geng Miklós a Skorpiók részéről. Mivel a vendégek közül még többen kozmetikáztak az eredményen, a vége 4-11-es vendégsiker, és újabb két pont a Jegesmedvéknek, amivel már sikerült felsőházat jelentő pozícióba lépni a táblázaton.

Az igazán nagy lépéshez azonban újra Újpestre kellett utazni, hogy megütközzenek a Jégveleddel, azzal a csapattal, aki az addigi három találkozójából mindössze egyet tudott megnyerni és égető szüksége volt a medvék skalpjára.

A heves ütközetekkel tarkított első harmadban mégis a Jegesmedvék szerezték meg a vezetést, Mathesz Dávid révén, aki ismételni is tudott, majd a megzavarodott sárga mezesek között Baltavári és Verebes is betalált, így talán még a társaság számára is váratlanul jelentős, 4-0-s előnnyel mehettek pihenni az első szünetre.

A folytatásban újabb két gólt sikerült szerezni, így Adler révén már csak 6-0-nál tudta megkezdeni a hazai csapat a késői felzárkózást, akkor viszont alaposan, mert Zsíros Gábor átadásait sorra ütögetni kezdték a fehérvári kapuba. A harmadot a Jégveled nyerte 4-2-re az előny pedig kétgólosra olvadt.

Az utolsó játékrészben Gerőfi gólja után már csak egyetlen találat választotta el a feleket, ám ekkor sikerült egy megnyugtató hetedik gólt szerezni. Kondrát Péter nagybüntetése aztán megpecsételte a Jégveled sorsát és egy gyors gólváltást követően sikerült megnyerni a mérkőzést (8-6-ra). Mivel a Szombathely-Drago találkozó elmaradt, ezzel a két ponttal a Jegesmedvék átvették a vezetést a csoportban!

A jó emlékű újpesti kirándulások újabb állomásán azonban kicsorbult a korcsolya éle. A Ferencvárosi Pingvinek már 31 másodperccel a kezdés után Kun László révén tudatták, hogy otthon akarják tartani a két pontot. Az utolsó harmadra a Fradi előnye már 5-1 volt, ám heroikus közdelemben sikerült 3-1-re hozni a harmadik játékrészt. Ács Ferenc végleges fegyelmije után azonban kifáradt a csapat, és végül 6-4-re a Ferencváros nyerte a mérkőzést.

Nem volt azonban helye a kesergésnek. Két hét állt újra rendelkezésre, hogy felkészüljenek a szombathelyi kirándulásra. Az eredmények közben úgy alakultak (elsősorban a Jégveled Dragok elleni meglepő, és a vasiak elleni menetrendszerű veresége után), hogy egy pont is elég lett volna a felsőház biztossá tételéhez Vas-megyében.

Az alapszakasz statisztikái (nagytás a képre kattintva):

Ez az egy pont azonban nem lett meg. Az első harmad simán elment 0-2-vel, majd a második meglett 2-1-gyel. A harmadik harmadban aztán ismét szerzett két gólt a hazai csapat, és a vesztüket érző fehérváriak nem bírtak magukkal fegyelmi büntetéssel Baltavári, majd a 90. percben Langmár Zsolt és Gyűrűs Szabolcs is leült a padra. Kész csoda hogy a hajrában sikerült szerezni még egy szépítő találatot (Verebes révén), ám így is 5-3-as zakóval kellett készülni a Dragók elleni következő fordulóra.

Ezen a csatán pedig a felsőház múlt, és ha már ez volt a tét, a hazai Jegesmedvék (a találkozót egyébként Újpesten játszották) nem is szerettek volna sokat szórakozni. Ennek ellenére mégsem sikerült az első 20 percben feltörni a Drago-k védelmét, csak a második etapban tört meg a jég. Akkor viszont szilánkokra, hiszen sikerült 4-1-re elhúzni, amit aztán megfejeltek még két találattal a hajrában. Megvolt a győzelem, megvolt a felsőház!!!

Az utolsó körben már egy tétnélküli mérkőzésen, a hazai pálya minden előnyét kiélvezve egy 2-2-es döntetlennel tudta le a társaság az alapszakasz utolsó körét.

Az A-csoport végeredménye:

A legjobb hat közé a Jegesmedvék a Szombathely elleni győzelem jogán két pontot vittek magukkal. Így induláskor két ponttal voltak lemaradva a négypontos Hevülettől, akiket öt pontjával előzött a Fradi és a Szhely, majd a hatpontos Újpest következett.

A White Sharks volt még kétpontos, így az ellenük megrendezett első fordulós hazai meccs egyben esély is volt arra, hogy a győztes csapat feljebb léphessen, és harcba induljon még a dobogóért. A vezetést sikerült is megszerezni Blág Szabolcs révén, ám mindössze egy perc kellett, hogy a cápák ezt ki is egyenlítsék. A játék ezután unalmas mezőnybeli küzdelemmé alakult, majd a 62. percben a vendégek vezetést szereztek. A találkozóra mindössze tizenkét játékosát nevező Fehérvárt azonban nem hagyta el a szerencse és két másodperccel a vége előtt Verebes János góljával otthon tartotta az egy pontot, elszalasztva azonban az esélyét a táblázaton való feljebb kapaszkodásra.

Erre újabb lehetőség a nagy városi rivális Hevület ellen nyílt, ahol hol az egyik, hol a másik csapat ragadta magához a vezetést, ám a végén igazságosan megosztoztak a csapatok a pontokon. A Jegesmedvéknek ez volt sorozatban a harmadik döntetlenje, ami többek között azt is jelentette, hogy az Újpest ellen a feljebblépéshez most már át kellett lépni a győzelem küszöbét.

A nagy lépés helyett azonban ez a kirándulás az eredményt tekintve inkább botlásra sikeredett. A bajnoki döntő felé megállíthatatlanul menetelő lilák az első harmadban 6-1-es előnyre tettek szert, amivel tulajdonképpen a találkozó el is dőlt. Így hiába nyerték a medvék 3-0-ra a második játékrészt, az ellenél csak rápihent a harmadikra, és Mezőcsátiék végül simának mondható 9-4-es vereséget mértek a Jegesmedvékre.

Arra, hogy a rájátszásban is sikerüljön győzelmet szerezni a következő körben nyílt meg a legnagyobb lehetőség. A White Sharks elleni csata álomszerűen kezdődött, hiszen Tóth Gábornak 33 másodpercre volt csak szüksége a vezetés megszerzéséhez. A szívós ellenfél mégis fordított még az első dudaszó előtt.

A folytatásban Tóth Gábor maradt a főszereplő, előbb gólpasszt adott Gyűrűs Szabolcsnak, majd ő maga szerezte meg a harmadik gólt, mellyel ismét a macik vezettek. A harmadik etapban aztán két gyors gól sem volt elég, hogy a cápák feladják, és két szépítő találatuk után még egy gólt érő Verebes - Plág Szabolcs összjáték kellett ahhoz, hogy sikerüljön begyűjteni a 2 pontot (6-4).

A hátralévő két meccsen a cél a bronzcsatát érő, minimálisan negyedik helyért indult csatába a gárda. Ehhez a velük együtt szintén hat pontos (ám a White Sharks elleni elmaradt meccsét még be nem pótló) Szombathellyel, valamint a hét ponttal rendelkező Ferencvárossal kellett megküzdeni.

Az első lépés nem ígérkezett könnyűnek, hiszen az a Hevület volt a „vendég”, aki egy esetleges győzelemmel bebiztosíthatta az Újpest melletti döntős helyét. A csata tehát öldöklőnek ígérkezett, és a közönségnek nem is kellett ebben csalódnia. Az első harmadban sorban kellet egyenlítő gólt lőnie Mathesz Dávidnak, Tóth Gábornak és Verebes Jánosnak, ám mégis hátrányban vonultak a fehér mezesek az öltözőbe.

A szereposztás a második és a harmadik harmadban sem változott: egyenlített az egyik csapat, majd ismét vezetést szerzett a másik. Nem tudtak egymástól meglépni, ám a végén a Hevület mégiscsak megszerezte a győztes gólt, méghozzá Orgováy István révén, 28 másodperccel a lefújás előtt.

A felsőházi statisztikák:

A már biztos bajnoki döntős Újpest elleni visszavágón aztán bravúrosnak mondható 5-5-ös döntetlent sikerült elérni, ám ez az egy pont nem volt elég a bronzmeccshez, hiszen a Ferencváros a White Sharks ellen nyerni tudott, és így megtartotta negyedik helyét a táblázaton.

Az ötödik helyért kiírt helyosztóra a csapat már nem tudta felszívni magát és a lelkes ragadozók ellen elveszítette a mérkőzést 4-2 arányban. A szezont így végeredményben a hatodik helyen sikerült zárni, ami az elmúlt két év bronzérmeivel összevetve visszaesés, és alighanem keserű szájízt ad a Fehérvári Jegesmedvék szurkolóinak is.

A felsőház végeredménye:

A csapatnak a szezonban sikerült lejátszania az összes mérkőzését. A helyosztó nélkül tizennégy találkozón 25 játékost küldtek fel a pályára, közülük a legtöbb gólt Verebes János (13), Mathesz Dávid (12) és Tóth Gábor (10) szerezték. A legtöbb gólt érő átadást Mathesz (11) "követte el", aki így egyben a legtöbb pontot (23) szerző játékosa is volt a fehérvári gárdának. A csapat további csillagai voltak még: Baltavári Gábor (8 gól, 8 assziszt, 16 pont), Blág Szabolcs (7g, 11a, 18p) és Gyűrűs Szabolcs (8g, 3a, 11p).

Nincsenek megjegyzések: