2010. október 25., hétfő

A MAJL csapatainak 2009/10-es szezonja 5. rész – White Sharks

Ma végre egy olyan csapat háza táján lehet szétnézni, amely őszintén és igazából sikernek könyvelheti el a 2009-2010-es teljesítményét! A B-csoportban talán a kicsit szerencsésebb sorsolás is segített, de az alapszakasz után a White Sharks csapata most első alkalommal kvalifikálta magát a felsőház küzdelmeibe, ahol végül ötödik helyen végzett.

Pedig nem kezdődött ez a dolog könnyen a sötét ló, MAJL-újonc Szittyák ellen, akik az első fordulóban még meg is szerezték a vezetést nem is egyszer, hiszen 0-1 és 1-2 is állt az eredményjelzőn. Paska Zoltán és társai igen komolyat kellett kapaszkodjanak, hogy a végén 4-2-re mégis győzelemmel abszolválják az első kört.

Számukra létfontosságú volt ez a győzelem, hiszen azt már előre látni lehetett, hogy a Hevület és az Újpest mögött a harmadik felsőházi helyért minden megszerzett pontnak nagy jelentősége lesz. Egy ilyen pontot aztán a második fordulóban a lilák ellen kis híján sikerült is szerezni. A Cápák 2-0-s hátrányból nagy csatában egyenlítettek ki, ám végül egy vitatott, szabálytalannak tűnő mozdulat után az újpestiek röviddel a vége előtt megnyerték a találkozót.

A debreceni túra tehát beárazhatta a társaságot, hiszen újabb 2 ponttal már komoly előnyre tehettek szert a riválisokkal szemben. A csapat játékosai és szurkolói is nehezen gondoltak arra, hogy csapatuk egy eleddig szokatlan arányú diadallal térhet haza. Mindössze egy vendég gólt hozott az első harmad, aztán a másodikban egy gyors gólváltás után beindultak a porcos halak és 8-2-es, MAJL-szerte hangos sikert arattak a Hajdúság fővárosában, elsősorban a három gólos Kis Gyula vezetésével!

A szoros eredmények és győzelmek adhattak némi reményt a Hevület elleni hazai találkozóra is, ám a maximális alapszakaszbeli pontszámra hajtó fehérváriak voltak az esélyesek. Ami viszont történt arról nyugodtan kijelenthető, hogy egy igazi sikersztorivá tette az első négy fordulót a Sharks számára. Gólnélküli első játékrész után, ugyanis hihetetlen, de a másodikban Király Zsolt először, majd másodjára is bevette a Hevület kapuját, a debreceni hős, Kis Gyula pedig megszerezte a harmadikat is. Az ellenfél innen már hiába kapcsolt rá, a legények jól tartották magukat, és az utolsó 20 percben Pintér József kapus csak egyszer kapitulált. A végeredmény 3-1-es győzelem, és a csoport első helye! Ennél többre senki sem számított.

Az alapszakasz visszavágóinak sora a Szittyák elleni meccsel kezdődött, ahol az előzőnél sokkal simábban, 5-0-ra sikerült nyerni, megszerezve ezzel a nyolcadik pontot, és elérhető közelségbe hozva a felsőházi rájátszást.

Jött az Újpest, akit a Hevület elleni fehérvári győzelem fűtött, és akikkel a cápáknak sikerült egy kemény, férfias ám nagyon sima meccset játszaniuk. A lilák szereztek vezetést, amit Párkai Dávid egyenlített ki. Ez volt az utolsó WS-találat, ugyanis innentől kezve csak az Újpest ért el momentumokat. Hacsak azt nem vesszük annak, hogy Párkait az újpesti Horváth Attilával együtt küldték le a pályáról végleges fegyelmivel 74:21-nél.

Az eredmény ekkor már 5-1 volt a liláknak, hiszen egy 0-0-s második harmad után elkezdték szórni a gólokat Pintér kapujába. A végeredmény 1-7, a cápák megkapták első pofonjukat a szezonban.

A következő körben elmaradt a Debrecen elleni meccs, így utazott a csapat Fehérvárra, hogy lehetőleg gyarapítsa pontjai számát. A nagy kérdés az lehetett, hogy az első négy meccsen ellőtték-e a fiúk az összes puskaport, vagy csak pillanatnyi volt a kisiklás. Nem mintha ehhez egy idegenbeli Hevület-meccs könnyű fokmérő volna…

Mint kiderült nem is volt az, illetve úgy tűnt az alapszakaszra az igazi szereplést be is fejezték a cápák. Párkai Dávid szerezte a WS egyetlen gólját a második harmadban, mellé pedig csapata beszedett hetet.

A B-csoport végeredménye:A következő körben, miután az Újpest a Szittyákat, a Hevület pedig a Sólymokat győzte le, játék nélkül is teljesült a szezon előtti célkitűzés és nagy álom: A White Sharks csapata felsőházi tag lett! Az alapszakaszt 5 győzelemmel és 3 vereséggel zárták, miután a Debrecen elleni elmaradt mérkőzést a Liga 5-0-val a csapat javára írta.

Az elitkörökbe vitt 2 pont valószínűsítette, hogy hőseink nem a döntőért fognak küzdeni, de a szemek előtt a minél több pont megszerzése lebegett. Az első fordulóban ennek meg is lett rögtön az eredménye, hiszen túlestek egy sikeresebb székesfehérvári kiránduláson, ahol – ezúttal a Jegesmedvék ellen – úgy sikerült egy 2-2-t elérni, hogy a hazaiak csak két (!) másodperccel a játékidő vége előtt szerezték meg második góljukat.

Szombathelyre aztán nem utazott el a csapat, a mérkőzés elmaradt. Lehetett készülni a Ferencváros, a bajnoki álmokat dédelgető zöldek ellen, ami nem is sikerült rosszul, hiszen Király Zsolt révén az ötödik perc elején egy emberelőnyös szituációból sikerült is megszerezni az első gólt. A harmad végére a Pingvinek mégis átvették a vezetést, és őrizték azt a hajráig, amikor a fontos gólok szerzője, Kis Gyula átlőtte a pakkot a gólvonalon. Érett az újabb pontszerzés esélye, ám az utolsó percekben megint nem koncentráltak eléggé, Uhrin Tamás kiállítása után emberhátrányba kerültek, és egy kihagyás elég volt: 10 másodperccel a dudaszó előtt Hídvégi András révén elvitte a három pontot a Fradi.

Az alapszakasz statisztikái (nagyítás a képre kattintva):
A negyedik fordulóban került sor a Jegesmedvék elleni visszavágóra az Újpesti Jégcsarnokban, de elég kedvezőtlen kezdettel, hiszen már az első percben sikerült hátrányba kerülni. Innen kellett ismét azt a kemény küzdőszellemet bemutatni, ami már nemegyszer jellemezte cápáink játékát a szezonban. Előbb Uhrin Tamás, majd Mészáros Imre ütött gólt, így az első harmadra megvolt az előny.

A második harmadban egyenlített a Fehérvár, majd a 31. percben Háromszéki Dávidot végeleges fegyelmivel küldték le a pályáról. Ez a fegyelmezetlenség megzavarta a fiúkat, és három perccel később már a vendégek vezettek. A harmadik harmadban aztán három gyors bekapott góltól nem zavarodtak meg a fiúk és újra kapaszkodni kezdtek, de már csak két szépítő találatra futotta, a vége 4-6 és gyakorlatilag eldőlt, hogy a bajnokság legvégén a helyosztókon csak az ötödik helyért lehet majd harcolni.

Hátra volt azonban még legalább két találkozó, bár ezek nem hoztak túl sok élményt a ragadozóknak, szurkolóiknak és a családtagoknak. A Pingvinek, előbb a Szombathely (1-5), majd a Ferencváros (3-8) mért rájuk komoly csapást.

A felsőház végeredménye:Utóbbiak azért nem lehettek túl boldogok, mert röviddel ezután kiderült, a White Sharks gárdája nem vállalja az utat Szombathelyre, így nem pótolták be a második körből elmaradt meccsüket. Így a Liga 5-0-val az ellenfélnek adta a pontokat, megfosztva ezzel a Ferencvárost annak jogától, hogy a pályán harcolhasson meg a döntőbe jutásért. Ez a pont mindenképpen a Cápák idényének fekete fejezetei közé kívánkozik.

Nyugodtan kijelenthető, hogy a Cápák parádésan kezdték a szezont, ám az alapszakasz második felére, majd a rájátszásra egy kicsit kifulladtak, és bizony elkerülték őket a látványos eredmények. A lehető legjobbkor azonban felszívta magát a csapat, hiszen az ötödik helyért még hátralévő mérkőzésen sikerült meglepni a két bronzérem után talán kissé csalódott és dekoncentrált Fehérvári Jegesmedvéket, mégpedig szépen, végig vezetve és kézben tartva a mérkőzést, melynek végén a White Sharks az ötödik végső helyezést érte le a bajnokságban.

Így elmondható, hogy az állományban és játékban is sokat fejlődött White Shars HC csapata egy sikeres szezonon van túl, és remélhetőleg már túlfűtve várja a következő idényt. Az ötödik helyhez a bajnokság során 22 játékos teljesítménye kellett, akik közül a 7 gólos Kis Gyula, a hét gőlpasszt jegyző kapitány, Paska Zoltán, és a társait szintén remekül kiszolgáló Péterhegyi Zsolt kerülne be nálam az idény All-Star csapatának keretébe.

A rájátszás statisztikái:

Nincsenek megjegyzések: