2010. november 6., szombat

A MAJL csapatainak 2009/10-es szezonja 7. rész – Ferencvárosi Pingvinek

A zöldek azzal a nem is nagyon titkolt szándékkal kezdtek a szezonnak, hogy a sorozatos negyedik és ötödik helyek után nagyot lépnek előre és végre ismét arancsapatot csinálnak magukból. Ehhez az első etapban az alapszakaszban, ráadásul a szemre nehezebbnek tűnó A-csoportban kellett jól szerepelni a Jégveled, a Jegesmedvék a Szombathely, valamint a Skorpiók ellen.

A hadjárat nem is kezdődhetett volna jobban. Az első körben azonnal sikerült is egy igen értékesnek tűnő idegenbeli skalpot begyűjteni Fehérváron a Jegesmedvék vendégeként, ahol többek között Meggyes István kapitány duplájának köszönhetően sikerült jól megalapozni a továbbiakat egy 4-2-es, idegenbeli sikerrel.

A Drago Skorpiók csapata nem is jöhetett volna jobbkor az útba, ellenük egy szintén hangulatjavító 10-1-gyel sikerült tovább szaporítani a pontok számát. A remeklő Csillag Béla 2-2 góllal és gólpasszal vette ki a részét a győztelemből, de eredményesen játszott Tarnai Gergő (1g, 3a), Malachowsky Csaba (2g, 1a), valamint a Molnár Balázs, Keserű Zsolt duó is (mindketten 1g, 2a).

A Szombathelytől akkor még meglepő vereséget szenvedő Jégveled ellen egy igazi ütőtörős kard-ki-kard meccsen gyorsan sikerült – már az első percben - hátrányba kerülni, majd a harmad végére megfordítani az állást. A második játékrész ezután igazi rangadóhoz méltó hőfokon égett.

A Fradi belőtte a harmadikat, ám ekkor felpörgött az ellenfél is végre, huszáros rohammal 3-3-ra kiegyenlítve az állást. Ekkor a zöldek megint két gólos előnyre tettek szert, amit a sárga mezesek ismét kiegyenlítettek, így a harmadik harmadra maradt a döntés, hiszen az eredményjelzőn ekkor 5-5 állt.

Az utolsó harmadban aztán először a mérkőzésen Adler rávezetéses büntetője után vezetett a Jégveled, amit 2:50-nel a vége előtt Zsíros Gábor kissé véleményes kiállíását követően, emberelőnyből sikerült csak újra egalizálni. A krónikához még hozzátartozik, hogy 7 perccel a vége előtt, egy verekedést követően Homonnay Nimród végleges fegyelmi büntetéssel szállt ki a játékból. Igazi rangadó volt tehát, amin minden megtörtént, ami megtörténhetett.

A jónak mondható kezdet után, ahogy az lenni szokott, érte az első sokk a csapatot. A Jégveled ellen brillírozó, majd a Jegesmedvék ellen csúnyán elhasaló Szombathely ugyanis simán elverte őket az újpesti csarnokban, pedig a Fradi már a második percben vezetett. Ám a 34 perc büntetést nem tudta kivédekezni, a narancsban pompázó Pingvinek voltak agresszívabbak, és 4-1-gyel távoztak Budapestről.

A mezőny tehát eléggé összetorlódott az első négy forduló után. A Ferencváros vezetett öt ponttal, ám mögötte 4-4 egységgel állt a Szombathely és a Fehérvár, hárommal a címvédő Jégveled. Amikor azonban a zöldek ismét pályára léptek, már nem ez volt a helyzet. A Jégveled elbukott két meccset (Fehérvár és Drago), és ezzel nagyon messze került a felsőháztól.

A hatodik körben tehát (egy szabadnap után) a Jegesmedvék ellen nemcsak az első hely visszaszerzése, hanem a valószínű rájátszásba vihető pontok gyűjtése is tét volt már. A Pingvinek alighanem úgy is tervezték az első két harmadot, ahogyan az történt. (3-0-ra és 2-1-re győztek – nagy formában volt Kun László és Keserű Zsolt), és a nagy előny még arra is elég volt, hogy az utolsó szakaszban pihenjenek kicsit (1-3). A 6-4-es győzelemmel magabiztosan lehetett várni a következő köröket.

A Drago ellen aztán ismét jött a parádé. A második harmadot 6-1-re, a harmadikat pedig 7-2-re nyerték meg. A végeredmény 15-4 úgy hogy az ellenfél végig kiállítás nélkül játszott.

Az A csoport végeredménye:

Aztán ismét jött a rangadó. A Jégveled sorozatos bukásai után csak a győzelemmel lehetett elégedett, míg a Ferencváros meg kellett hogy lépjen a jó eredményeket produkáló és elmaradt meccsel is rendelkező Szombathely elől.

A találkozón a Jégveled csapata olyan első 20 percet produkált, amelyet a Fradi sokáig nem tesz az ablakba. Adler Tamás egymaga öt gólt szerzett, Pap Lehel 3 gólpasszt adott, a Jégveled csapata 8 gólt ütött, míg a zöldek csak kettővel tudtak válaszolni. A mészárlás második harmadban sem ért véget, két raszta gól után 10-2-vel fordultak a csapatok a harmadik húsz percre, amit a Fradi 3-2-re megnyert ugyan, ám így is súlyos, 12-5-ös fiaskót szenvedett.

Az alapszakaszt a csapat aztán 10 ponttal fejezte be, miután Szombathelyen 1-1-es döntetlent ért el az ottani Pingvinek ellen. Ez elég volt a felsőházra, öt vitt pontra, ám az alapszakaszbeli első helyre nem, mivel a Szombathely minden meccsét bepótolva (egyet a zöld asztal mellett nyertek meg) 13 ponttal lett első a csoportban.

Az alapszakasz játékos-statisztikái (nagyítás a képre kattintva):

Ezen azonban kár és ráadásul felesleges is lett volna keseregni. A felsőház indulásakor az Újpest mindössze egyetlen ponttal (hattal) állt jobban, szintén öt pontos volt a Szombathely és négy pontja volt a Hevületnek. Minden adott volt tehát, hogy a B-csoportot hamar letudó, így komoly próbaételre eleddig nem kényszerített vetélytársak ellen legalább a második hely meglegyen és így hosszú-hosszú évek után újra a bajnoki aranyért játssza a helyosztót a csapat.

Az első fordulóban aztán kiderült, hiba volt az Újpest és a Hevület tunyultságában bízni. A lilák nyertek Szombathelyen, a Ferencváros pedig a fővárosban szenvedett vereséget a Hevülettől. Egy kör is elég volt tehát, hogy megforduljanak az esélyek a döntőre.

A Hevület ellen a Pingvinek a harmadik harmad legelején egyenlítették ki emberelőnyben a még a 9. percben összeszedett egygólos hátrányt. Kaptak azonban még egy gólt, majd emberhátrányban egy harmadikat is. A vége 4-1-es vereség, és valőszínűleg nagy fogadkozás, hogy a következő körben javítanak a mérlegen az Újpest elleni fővárosi rangadón.

A lilák elleni derbi olyan volt, mint amilyennek első ránézésre egyszerű halandó azt elképzeli, jól példázza ezt a tény, hogy a futóórával játszott találkozón összesen 105 percet pihentek (volna) a játékosok a büntetőpadon (64-41-re a Fradi nyerte ezt a vetélkedést).

Az első harmad egyetlen gólját az újpesti sztár, Mezőcsáti Tamás szerezte, majd a 38. percben Schittler Ákos már kettőre növelte a lila csapat előnyét. A ferencvárosiak Malachowsky Csaba révén ezután szépítettek, majd egy újabb bekapott gól után ismét ő hozta fel egy gólra a csapatot.

Az Újpest a harmadik harmadban nyerte meg a találkozót két gyors góllal, melyre már nem volt válasz, legalábbis gólban nem. B. Nagy Ákosnak tesztoszteronban igen, melynek eredménye azonban mindössze egy kellemetlen végleges fegyelmi büntetés lett.

A két vereség után a White Sharks elleni meccs a kötelező győzelem kategóriájába lépett elő, ám ahogy ilyenkor lenni szokott egy buta kiállítást követően sikerült rögtön az elején egygólos hátrányba kerülni. Természetesen egy gól fór a hokiban sem behozhatatlan, Asztalos Gábor egyenlített, majd a Vágvölgyi Csaba a vezetést is megszerezte.

A csata ettől függetlenül nem alakult jól, hiszen nem sikerült növelni az előnyt és eldönteni a találkozót a második húsz percben, így miután a cápák 4:40-nel a vége előtt egyenlítettek a helyzet kezdett fenyegetősvé válni. A napot aztán 10 másodperccel a vége előtt Hídvégi András mentette meg, aki egyéni akció végén volt eredményes, és góljával lehetővé tette, hogy a Fradi továbbra is versenyben legyen a bajnoki címért.

A következő körben a Hevület elleni idegenbeli meccs halasztásra került. A Szombathely ekkor vendégként ikszelt az Újpesttel, ami azt jelentette, hogy a Ferencváros, már csak a fehérvári sztárgárdát előzheti meg pontban, így csak a második helyen volt innentől lehetséges a döntőbe jutás. Ez persze cseppet sem zavarta volna hőseinket, és a lilák elleni visszavágóra teljes erőbedobással készültek, hiszen a Hevület Jegesmedvék elleni diadala után muszáj volt pontot, pontokat szerezni.

A felsőház játékos-statisztikái:

Az első harmad úgy alakult, akár egy álom. Gyors gólváltás után a játékrész végére sikerült 4-2-re vezetni az újpestiek ellen, ez pedig ebben a rájátszásban eladdig még senkinek sem sikerült. Ezután azonban jött egy olyan rövidzárlat, amelyhez hasonlót a Ferencváros még a Jégveled elleni alapszakasz meccsen produkált. A zárlat nem is bizonyult rövidnek, hiszen kb. 20 percig, vagyis egy teljes harmadig tartott, amely idő alatt az Újpest öt, azaz 5 gólt rámolt ellenfele kapujába!

Tipikus példája ez annak, hogyen kell egy nyerhető meccset elbukni, hiszen a Pingvinek a harmadik harmadot is megnyerték 4-2 arányban, azonban a lila rivális ellen ismét csak vereséget szenvedtek 8-9-re, és ez a fejlemények fényében több, mint idegesítő lehetett.

A vereség azonban még mindig nem bizonyult végzetesnek, mivel a Hevület a hatodik fordulóban váratlan vereséget szenvedett hazai pályán a szombathelyi csapattól. A 11 pontos fehérváriaknak és a 10 pontos vasiaknak már csak 1-1 meccse volt hátra ekkor, míg a Ferencsárosnak kettő, ráadásul az egyik pont a Hevület ellen, így a második helyért még igenis zajlott a csata.

De csak addig amíg ki nem derült, a Szombathely játék nélkül jut két ponthoz, miután a White Sharks a második körből elhalasztott mérkőzését lemondja, és nem utazik el Vas megyébe. A narancsmezes társulat így, 12 pontjával behozhatatlan előnyre tett szert a hét pontos Fradival szemben, akik már csak a becsületükért küzdhettek a hátralévő két találkozón, hiszen esélyüket, hogy önerőből küzdjenek meg a döntőért, elveszítették.

A Hevület ellen így talán nem is volt teljes a gőz, hiszen Pingvin-vereség esetén az alaposan „megszeretett” Szombathely is elvesztette második helyét a tabellán. A fehérváriak viszont újra döntőt akartak játszani, és egy baráti hangulatú, könnyed mérkőzésen 5-2 arányban le is győzték a Ferencvárost.

A felsőház végeredménye:

Innentől kezdve viszont működhetett a bosszúvágy. Ennek első áldozata a Fradi vesztét okozó White Sharks volt, akikkel szemben a nem túl szimpatikus lépést hőseink egy 8-3-as diadallal bosszultak meg.

A 2009/10-es hadjárat aztán a bronzéremről döntő helyosztón ért véget, ahol méltó bosszút sikerült állni a Szombathelyi Pingvineken. A végeredmény 5-2-es győzelem, a kiállítással töltött percek száma hivatalosan 20-23, azonban teljes képet a mérkőzésről úgy kaphatunk, ha hozzátesszük: a Ferencvárosból fegyelmi büntetést kapott Kun László, Tarnai Gergő, Csiki Attila és Völcsey Krisztián, míg végleges kiállítással hagyta el a pályát Vágvölgyi Csaba és Malachowsky Csaba is. Persze a Szombathely sem maradt adós, beszedte a fegyelmit Karvalits Gábor és a véglegest Koltai Csaba is.

A bronzéremmel végződött szezon mindent összevetve a Ferencváros legsikeresebb szezonja volt 2005 óta (akkor a második helyet szerezte meg a gárda), ez pedig megadhatja az alapot a következő, még sikeresebb bajnoki idényre. A helyosztót nem számítva 14 mérkőzést játszottak a Pingvinek, melynek során 22 játékos szerepelt a csapatban. Külön meg szeretném említeni, hogy a Pingvinek csapatában szerepelt a Liga egyetlen hölgy játékosa, méghozzá a válogatott kerettag Gyömbér Mónika személyében, akinek teljesítményéhez ezúton is gratulálunk!

Az együttes 2009/10-es sztárjai: Malachowsky Csaba: 11gól, 7 assziszt, 18 pont Csiki Attila: 9g, 5a, 14 p Szervánszky Zsolt: 7g, 9a, 16p Csillag Béla: 5g, 10a, 15p

A bronzérmes csapat:



Nincsenek megjegyzések: