2011. február 24., csütörtök

Egyszer volt, hol nem volt, kilencedik forduló is volt!

Nagyjából régen játszották, a már csak hét csapatos a MAJL kilencedik fordulóját. A kör kezdete előtt ugyanis a Szittyák egy rövid agónia után visszaléptek a bajnokságtól. Ha már elkezdtem mindent bepótolni, akkor ezen mérkőzések rövid krónikája sem maradhat el, ráadásul érdemes is velem tartani erre a kis túrára, hiszen érdekességeknek azért nem maradtunk híján!

Mint a bevezetőben is említettem, az eredetileg a kilencedik fordulóra kiírt Szittyák-Ferencvárosi Pingvinek találkozóra ezúttal már nem halasztás, hanem visszalépés miatt nem került sor. A sokáig lelkiismeretes és hősiesen küzdő pesterzsébetiek a megelőző hetekben létszámban elfogytak, és csak úgy tudtak volna kiállni a meccsekre, ha kérésükre a MAJL elnöksége lazít a Liga egyik védjegyének számító szigorú játékos-nevezési szabályokon. Mivel a Szittyák ezirányú javaslatát a bajnokság kezdete előtt is elutasította a csapatvezetők túlnyomó többsége, ezért most sem volt gyakorlati realitása az engedménynek. A csapat így sajnos a visszalépés mellett döntött, sőt a MAJL minden bizonnyal a jövő évekre nézve is elvesztett egy induló csapatot. A Szittyák elleni eredmények, gólok, pontok mind törlődtek az idei statisztikákból a kiállítások kivételével, mindez azonban nem rendezte át jelentősen a tabellát és az erőviszonyokat.

Jégveled KSE – Hevület SE 7:6 (2:0, 3:4, 2:2)
A hazaiaknak a cápák elleni 5:1-es győzelmét követően sikerült visszakapaszkodniuk magukat az elődöntőért folyó versenyfutásba, az igazán nagy sanszhoz azonban győzniük kellett az ellen a Hevület ellen, akik az első meccsen fölényes pofont adtak a sárga mezes csapatnak (1:7 volt akkor a vége Fehérváron).

Hosszabb poszt szól a meccsen történtekről, így most csak a lényeget foglalnám össze: a szezon magasan legjobb színvonalú és magasan legizgalmasabb Jégveled-találkozóján mindkét együttes hősiesen küzdött, de a Jégvelednek az utolsó percekben sikerült egy gólt megőriznie a mérkőzés első felében megszerzett 4:0-ás előnyből.

A csütörtöki napon késő este lejátszott találkozón a több jó teljesítményt felvonultató hazaiktól a legjobbat Konrád Márió nyújtotta, aki két góllal és agilis játékkal tartotta társaiban a lelket, de a szintén két találatig jutó Zsíros Gábor, valamint a két assziszttal jeleskedő Palkovits Norbert is külön kiemelést érdemel. A találkozó legeredményesebb játékosa a magára találó Adler Tamás lett, aki szintén két gólt szerzett, emellé pedig két gólban is benne volt, mint gólpasszt jegyző játékos. A Hevületben nagyot játszott a három gólos Börczi Tamás, aki egy gólpasszával együtt összesen négy pontot szerzett.

Győzelmével a Jégveled az alapszakasz igazi hajrája előtt megkezdte a felzárkózást, ami gondoskodott róla, hogy nem lesznek unalmasak a még elkövetkezendő fordulók. A Hevület továbbra is továbbjutó helyen maradt, egy komoly esélyt azonban egyik riválisa véglegesnek tűnő leszakítására kétségtelenül elvesztett.

White Sharks HC – Szombathelyi Pingvinek 3:5 (1:1, 2:2, 0:2)
Az érdeklődőknek ismét figyelmébe ajánlom a szombathelyiek honlapján található részletesebb beszámolót.

A vendég Pingvinek egy három meccses győzelmi széria után érkeztek a (Szittyák kilépése után) papíron leggyengébb ellenfélhez, azzal az eséllyel, hogy győzelmük esetén - a Hevület csütörtöki veresége után – jelentős előnyre tehetnek szert a riválisok előtt, és tovább tapadhatnak az Újpestre a biztosnak látszó második helyen.

A hazaiak azonban nem adták olcsón magukat. A vezetést a vendégek szerezték meg az első harmad végén Karvalitsnak köszönhetően, ám ezt a Sharks csatára, Notter Krisztián még a szünet előtt kiegyenlítette. A második játékrészben aztán Kocsis Zsolt a cápáknak szerzett vezetést egy emberelőnyös szituációból, ezúttal pedig a Szombathely egalizált Forgács Tamás révén.

Vagy a vasiak voltak fáradtak, vagy a Sharks fogott ki nagyon jó napot, de a 45. percben ismét ők vezettek Olajos László találatával és az előnyt ezúttal hosszabb ideig, de csak az 58. percig sikerült megőrizni. Ekkor még a második harmad vége előtt kettő másodperccel (futóórás meccs volt), a vendégek egyik ásza, Jávorics Gábor nagy átlövés gólt szerezve kiegyenlítette az állást.

A harmadik harmadban aztán a Szombathely bedarálta a hazaiakat, előbb Sipos László, majd Forgács Tamás találataival kétgólos győzelmet arattak, és sikerült megszerezniük a valószínűleg előre bekalkulált három pontot. A találkozó utolsó pillanataiban viszont elszabadultak az indulatok, Hadnagy Vilmos (Sharks) kiállításának mértékével a vendégek nem értettek egyet, elkezdődött a beszólogatás, mely egy újabb ütközést követően tettlegességig fajult a helyzet. Ennek folyományaként a Sharkstól Hadnagy végleges kiállítást, Buczkó Zsolt pedig nagybüntetést plusz végleges fegyelmit kapott. A vendégeknél véglegesben részesült Koltai Csaba, nagybüntetés + végleges fegyelmiben pedig a meccs egyik hőse, Forgács Tamás. Előbbi vasi játékos már nem először került az eltiltottak listájára, pedig játékára igen nagy szükség lett volna a Jégveled elleni meccsen is.

Újpesti TE – Fehérvári Jegesmedvék 5:2 (1:0, 2:2, 2:0)
A forduló utolsó mérkőzését a listavezető lila-fehérek vívták a versenyből igazából elszállni látszó Jegesmedvék ellen. A 90 perces csatában mindkét együttes a legjobbjait küldte pályára, és talán ennek köszönhetően az első harmadban mindössze egyetlen találat született, Homenko Alekszej révén a 17. percben.

A Jegesmedvék a mezőnyben küzdve a 37. percben, tudtak egyenlíteni Mathesz Dávid jóvoltából, de vitatható módon. Az egyik lila védő által kiszorított csatár középre lőtte a korongot, ami ellenfele korcsolyájáról Kubanek mamutja és lábai közé pattant. A bírók gólt ítéltek, amit a hazaiak természetesen vitattak, hiszen szerintük senki nem lehetett megyőződve arról, hogy a
pakk valóban áthaladt-e a gólvonalon.

Az Újpestet ez az ítélet kicsit össze is zavarhatta, hiszen Baltavári találatával a vendégek 10 perccel később a vezetést is megszerezték. A bajnokság címvédője azonban a harmad utolsó részébe fordulva egy Gangel passz, majd egy Joós Zoltán lövést követően újra egyenlővé tette az állást (2:2).

A Jegesmedvék innentől kezdve rossz taktikát választottak, vagy a bírók esküdtek össze ezúttal ellenük, de az is lehet hogy más megoldás nem lévén a játékban egyre inkább feléjük kerekedő újpestiekkel szemben a határozott, kemény játékot tudták csak játszani. Mindez azonban sorozatos kiállításokkal járt, melyeket az újpesti csapat a ligában valószínűleg a legjobb százlékban képes kihasználni.

Most is ez történt, az 54. perben Kovács Gergely találatával az Újpest rögtön a fehérvári Németh Gábor leküldése után (a jegyzőkönyv szerint még ugyanabban a másodpercben) visszavette a vezetést, majd már a harmadik harmad második felében Pichler Attila, a vége előtt 3:10-zel pedig Timár-Geng Miklós is előnyből szerzett újabb találatot.

A végül magabiztos hazai győzelembe az UTE számára egyetlen üröm vegyült, a fehérvári Blág Szabolcs négy perccel a befejezés előtt bottal ütésért végleges kiállítást kapott, ám akciójával komolyabbnak tűnő sérülést okozott Homenko Alekszejnek (ujjtörés).

Az Újpest azonban újabb győzelmével továbbra is magabiztosan állt az első helyen, a Fehérváriaknak pedig tovább szűkültek addig sem vérmes reményeik a rájátszásra.

Nincsenek megjegyzések: