2011. február 6., vasárnap

A hetedik s a nyolcadik

Nagy az elmaradás és most ez nem is csak pusztán a naprakészség miatt sajnálatos. Az elmúlt héten annyi minden történt, hogy a MAJL eseményeit követő bennfentes tömegek csak kapkodhatják a fejüket. Legutóbb ott hagytuk abba, hogy a Liga alapszakaszának hatodik fordulójában mind a nyolc csapat pályára lépett, és bár kezdett kirajzolódni az az 5 csapat, amely az elődöntőkre esélyes, azért komoly csatározásokat mertünk beharangozni. Mielőtt az idő túl gyorsan elavulttá tenné az eseményeket, elevenítsük fel gyorsan a hetedik és a nyolcadik kör krónikáit. Figyelem: a poszt igen hosszúra sikerült!!!

A hetedik forduló mérkőzései

Jégveled KSE – White Sharks HC 5:1
Erről a meccsről most azért írok hosszabban, mert nem született róla szokásos beszámoló. Mivel a történteken az idő némileg túllépett, így itt és most igyekszem bepótolni a mulasztást. Remélem, a semleges olvasók elnézik ezt nekem.

Miután a Jégveled fölényes, 19:2-es győzelmet aratott Pesterzsébeten a Szittyák vendégeként, ezúttal egy újabb könnyebb meccsre számított hazai pályán a Sharks ellen. A cápák idei szezonját leginkább a vesszőfutás jelzővel lehetne jellemezni, nekik nem sikerült győzniük a Szittyák ellen és erre a meccsre is egy kiadós Újpest-elleni zakóval (3:8) érkeztek.

Az első harmadban a Jégvelednek a védekezésre nem sokat kellett figyelnie, hiszen nagyjából tábort vertek a Sharks kapuja előtt. Hiába azonban a számtalan megeresztett lövés, hol Pintér kapusban, hol a rendszeresen a kapu előtt csúszkáló három védőjátékosban akadt el a korong. A jeget aztán csak a második harmadban sikerült megtörni, igaz akkor alaposan, hiszen nagyjából három perc alatt három góllal sikerült a sárga mezeseknek eldönteniük a három pont sorsát. A 28. perc végén Konrád Márió volt eredményes, majd nem sokkal következett Zsíros Gábor és Bárány Bence találata. Bárány a 37. percben ráadásul bemutatott még egy emlékezetes megmozdulást: egy az egyben vezette a kapusra a korongot, majd kitért balra, és parádés mozdulattal a mögötte tisztán és nagy lendülettel érkező Szenes Gábor elé tálalt. A 25-ös számú csatárnak már csak az üres hálóba kellett betalálnia.

Váratlanul azonban a meccs visszasüppedt a mezőnyjáték szintjére, sőt a vendégek átmentek keménységből durvaságba. 21-es számmal Fazekas Ádám kicsit túlfűtve kezdett korongozni, és ennek következtében a harmadik harmadban egymaga összeszedett 31 percnyi büntetést. Kár volt ezért, mert sajnos a jégveledes srácok is sokszor felültek a provokációknak és ahelyett, hogy kiütéses győzelemmel álltak volna bosszút továbbra is csak vaktában lövöldözték a korongokat kapura.

A meccs vége felé jómagam leginkább annak drukkoltam, hogy meglegyen a bajnokság első shut-outos kapusa, de a cápák két perccel a vége előtt – nem túlzás – elkövették első kapuralövésükat a harmadik harmadban, amely ráadásul megpattan Forgács Péter előtt, így megszületett a szépítő találatuk.

A gől után nem sokkal történt még egy látványos eset. Fazekas Ádám ismét összeakaszkodott Bárány Bencével, aki ezúttal nem bírt vagy nem is akart uralkodni magán és egy amatőr körülmények között ritkán látható nagy boxba ment bele ellenfelével. A pályáról mindketten végleges fegyelmivel távoztak.

A meccset egy látványos cselsorozat után Konrád Márió gólja zárta le. Sikerült hát a Jégvelednek megszereznie a fontos három pontot, bár a játékkal bizony nem lehetett elégedett Várady edző. A Sharks pedig újabb vereségével igazából nem okozott meglepetést

Fehérvári Jegesmedvék – Hevület SE 3:7
A székesfehérvári házi rangadón mindkét együttesnek égető szüksége volt a pontokra. A Jegesmedvéknek bravúrra lett volna szükségük ahhoz, hogy még az elődöntőkre esélyes csapatként fordulhassanak az alapszakasz második körére, a Hevületnek pedig itt volt a lehetőség, hogy dobogós helyét megerősítve továbbra is ott loholjon az éllovasok mögött.

Az első harmadban minden szempontból a vendégek akarata érvényesült. Az első három percben először Cseh Péter, majd Jirka László talált a kapuba megadva a Hevület számára egy kellemes alaphangot, mely a szünetre még kellemesebb lett, hiszen az utolsó percben Miklós Attila már háromgólosra növelte számukra az előnyt.

A második harmadban Orsós Dániel góljára már tudott válaszolni Blág Szabolcs révén a Jegesmedvék csapata, ám Orgovány István lövésével ismét a Hevület szerzett újabb találatot. Árkovics játékvezető ekkor úgy látta, meg kell fékeznie pár túlságosan igyekvő jegesmedvét, és Erdős Pétert, majd Blágot is nagybüntetéssel küldte a büntetőpadra.

A harmadik harmadban a két csapat közötti különbség nem változott az eredmény azonban igen, hazai részről Gyűrűs Szabolcs és Milus Ádám, a vendégektől pedig Tóka Ádám és Orsós Dániel volt eredményes. A mérkőzésen kiemelkedőt nyújtott még Börczi Tamás is, aki gólt ugyan ezúttal nem szerzett, azonban összesen négy asziszttal iratkozott fel a jegyzőkönyvbe.

Szombathelyi Pingvinek – Ferencvárosi Pingvinek 6:2
A forduló legnagyobb rangadóját szombathelyen játszotta, a két pingvinek névre keresztelt együttes. Ez a találkozó volt a vasiak utolsó hazai mérkőzése is, hiszen kérésükre a jéggondok megoldásában így segítettek számukra a Liga és az ellenfelek.

A vendég zöldek az előző körben szintén vendégként szerepeltek, ám Fehérváron büntetőlövések után csak egy pontot sikerült szerezniük a Hevület ellen.

A hazaiak szerezték meg az első gólt Zelenák Márió révén, ami sokáig az egyetlen találatnak bizonyult, ugyanis a második találatra – mit szintén a hazai pingvinek szereztek – egészen a második harmadig, egészen pontosan a 32. percig kellett várni. Akkor azonban alaposan megszórták Gyömbér Mónika kapuját, hiszen 43 másodperc alatt háromszor (!) is mattolták a hölgyet. Először Jávorics Gábor, majd nem sokkal utána Ballassa Péter, végül ezt követően 8 másodperccel Forgács Tamás is betalált. A fővárosiak rövidzárlata nem múlt el, sőt alaposan sokkolhatták is őket az események, mivel két és fél perccel később Kovács Dávid újabb szombathelyi gólt ragasztott a hálójukba, gyakorlatilag eldöntve ezzel a találkozót.

A harmadik játékrészre tovább sújtotta a vendégeket a sors, hiszen Göncz Szabolcsnak is sikerült ellenük feliratkoznia az eredményjelzőre. A Ferencváros becsületét végül Csiki Attila két találata mentette meg, amivel kialakult a 6:2-es végeredmény. A hazaiak fontos három pontot szereztek, míg a vendégek számára immár két forduló telt el győzelem nélkül

A meccsről bő helyszíni beszámoló ezúttal is található a Szombathelyi Pingvinek honlapján!

A nyolcadik forduló mérkőzései

Itt mindössze két találkozóról kell beszámolnom. A Szittyák nem utaztak el ugyanis Szombathelyre, valamint a Fehérvári Jegesmedvék is váratlanul elhalasztották a Jégveled elleni dunaújvárosi találkozójukat. Mindkét esetben létszámgondok léptek fel.

White Sharks HC – Hevület SE 3:4, büntetőlövésekkel
Mindenki arra számított, hogy a Hevület könnyedén besöpri a három pontot az eddig nem túl acélos cápák ellen, a sors azonban ismét bebizonyította, hogy igenis tartogat még meglepetéseket.

A cápák talán az elmúlt hetek sikertelenségének is köszönhetően mindössze egy kapussal és 11 mezőnyjátékossal állt ki a mérkőzésre (valamint két újoncot is avatott Kotroba Ákos és Gömöri István személyében), igaz a Hevület is csak 14 embert nevezett a találkozóra.

A találkozó elején a MAJL eddigi leggyorsabb gólja született, hiszen Mészáros Imrének mindössze 50 másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy megszerezze a cápák számára a vezetést. Ez meglepetésként érte a vendégcsapatot, akik elkezdték rohamozni a kaput, de az első harmad végéig csak az egyenlítés sikerült Bakos Gábor góljának köszönhetően.

A játék azonban nem ment nekik, sőt Párkai Dávid az újonc Kotroba Ákos passzáből ismét vezetést szerzett a White Sharks számára, amivel a hazaiak ki is húzták a harmadot. Már csak egy harmad, 30 perc hiányzott az idei szezon egyik legnagyobb meglepetéséhez!

A Hevület alapos fejmosást kaphatott az öltözőben, és a 65. percen egyenlített (Orsós Dániel), majd a 69. minutumban át is vette a vezetést (Börczi Tamás). Elhúzni azonban nem sikerült, sőt jött a hidegzuhany, Kotroba újra passzolt, Párkai Dávid pedig egyenlített.

A rendes játékidő tehát nem hozott döntést, így a Hevület a Ferencváros után másodjára is szétlövésekre kényszerült, ahol ismét mellé állt a szerencse és végül két ponttal távozott a fővárosból. A vesztett pont bizony még nagyon sokba kerülhet

Ferencvárosi Pingvinek – Újpesti TE 4:11
A bajnoki címvédő Újpest egyetlen vereségét a nyitó fordulóban a zöldek ellen vesztette el, így volt miért visszavágnia. A Ferencváros előzetesen két meccsből mindössze egy pontot tudott szerezni, így a Kisstadionban igazi vérre menő csatát láthatott a publikum.

A női válogatottal készülő Gyömbér Mónika helyett ezúttal Görbitz Attila védte a hazaiak kapuját, és annak ellenére, hogy a Ferencváros uralta a játékot, mégis neki kellett először kapitulálnia. Nem lehet számára kellemes emlék ez a meccs, hiszen szoros első harmad után (2:2), az újpestiek valósággal legyalulták ellenfelüket és a második húsz percet 6:1 arányban nyerték meg.

A vendégeknek minden összejött, a hazaiaknak semmi. A harmadik játékrészt is a lilák nyerték 3:1-re, így végeredményben a Ferencváros súlyos hazai vereséget szenvedett, és mivel már három forduló óta nyeretlenek, így a harmadik helyről szépen elkezdtek lefelé csúszni a tabellán.

Mi egyéb történt még és mi várható?

A fenti leírásokból és a mai napon a blogon frissült táblázatokból is kitűnhet, hogy szinte mindenhonnan hiányoznak a Szittyák. Amint az hivatalossá vált a pesterzsébeti csapat komoly létszámgondokkal kezdett szembe nézni, ezért újból felvetették a Ligának a már a szezon elején beterjesztett javaslatukat, mellyel a MAJL szigorú, játékos múlttal összefüggő előírásain szerettek volna lazítani. Mivel ehhez a csapatok és a Liga elnöke nem tudott hozzájárulni, a Szittyák nem tudták tovább vállalni a küzdelmeket, így visszaléptek a bajnokságtól. Eredményeik, az ellenük szerzett pontok, gólok és gólpasszok hivatalosan törlődnek az adatok közül kivéve az ellenük „szerzett” kiállításokat.

Így a MAJL gól és pontszerző listái is átkuszálódtak, mint ahogy a tabellára is volt hatással, a frissített adatok a jobb oldali sávban láthatók.

Pár szóban a közeljövőről:
A kilencedik fordulóban már csak három meccset rendeznek, hiszen a Ferencvárosnak nem kell a Szittyák ellen pályára lépnie. A Jégveled-Hevület párharc életre-halálra ment, a végeredményt már tudjuk, de nem lövöm most le a poént. A Szombathely és az Újpest a két sereghajtó, a Sharks és a Jegesmedvék ellen szerezhet újabb három pontot. Amennyiben ez így történik, akkor a listavezető és üldözője újabb nagy lépést tesz a biztos továbbjutás felé.

Nincsenek megjegyzések: