2011. március 3., csütörtök

Hajrá előtt: a tizedik és a tizenegyedik forduló!

Idő és helyszűke miatt ismét két forduló kerül egyszerre górcső alá. A közvetlenül a hajrá előtt lejátszott találkozók során történt érdekességeket próbáljuk meg áttekinteni, megemlékezve minden egyes mérkőzésről.


A tizedik forduló mérkőzései

Jégveled KSE – Szombathelyi Pingvinek 4:3 (1:1, 1:1, 2:1)
A hazai csapat a Hevület elleni parádés diadalt követően újabb komoly feladatot kapott, hiszen a sorozatban öt győzelmet szerző, a második pozíciót magabiztosan őrző Szombathely látogatott el Újpestre.

Bár a vendégek több meghatározó játékosuk nélkül érkeztek (Koltai Csaba, Kovács András, Őri Zsolt, Sipos László), a szoros eredményből sejthető, hogy ez a meccs bizony nem délutáni kerti tollasparti volt. A találkozó első két harmadában nagy küzdelem zajlott, de nem dőlt el semmi, mindössze az utolsó 20 percben sikerült Pap Lehel góljával a Jégvelednek megszereznie a győztes találatot.

A vendégek mindent megpróbáltak az egyenlítés érdekében,még kapusukat is lehozták, ám ez sem segített, a sárga mezes hazai csapat története során először kerekedett felül a Szombathelyi Pingvineken, győzelmével pedig újabb fényes skalpot szerzett. Az értékes három ponttal pedig nagyot léptek előre az elődöntő felé.

Ferencvárosi Pingvinek – White Sharks HC 10:0 (2:0, 4:0, 4:0)
A szezon elején magabiztosan menetelő zöldek alaposan megtorpantak, hiszen ezen találkozó előtt sorozatban három vereséget szedtek össze (igaz egyet csak büntetőkkel buktak a Hevület elleni idegenbeli találkozón). Így számukra kötelező volt a győzelem a liga sereghajtójával szemben, még akkor is, ha ezen a napon gólerős játékosuk, Asztalos Gábor hiányzott.

Az első harmadban Homonnay Nimród és Csiki Attila góljaival sikerült a hazaiaknak megnyugtató előnyt szerezni, majd a második harmadban Csiki újabb találatának, majd egy Keserű Zsolt duplának és köszönhetően eldönteni a meccset. Az utolsó szünet előtti 6:0-ás állást Szervánszky Zsolt állította be.

A harmadik etapnak az volt a tétje, hogy érintetlen marad-e a Pingvinek hálója, ez pedig teljesült is, hiszen a Gyömbér Mónika helyére még a második harmad közepén beálló Görbicz Attila sikeresen verte vissza az esetleg kapujáig eljutó Sharks rohamokat. A Ferencváros az első olyan csapat tehát az idei bajnokságban, akik kapott gól nélkül képes volt meccset lehozni, ám mivel ezt két kapussal érte el, ezért a shot-out egyik hálóőrnek sem járt, arra még továbbra is várni kell.

Az utolsó húsz percben a Fradi egyébként még négy gólt lőtt (megint Szervánszky és Keserű, valamint B. Nagy Ákos és Csillag Béla volt eredményes). A meccsen kiváló teljesítményt nyújtott Keserű Zsolt (3 gól, 1 passz), Szervánszky Zsolt (2 gól, 4 passz), valamint Csiki Attila (2 gól, 3 passz), akiket külön ki kell emelni. A Ferencváros győzelmével megnyugtatta híveit, hogy még versenyben van a rájátszásért, a White Sharks pedig nem tudott meglepetést okozni.

Hevület SE – Újpesti TE 6:5 büntetőkkel (1:2, 2:1, 2:2, 1:0)
A forduló eredményeinek ismeretében a Hevület számára a meccs tétje az (is) volt, hogy sikerül-e visszaszereznie dobogós harmadik helyét a még szombaton győztes Jégveledtől. Ehhez azonban a hat meccset zsinórban megnyerő, megállíthatatlannak tűnő bajnoki címvédőt kellett két vállra fektetnie.

A hazaiak megszokott kapusaik (Keller Ádám, Szabó Richárd, Vígh Attila) nélkül, viszont bombaerős mezőnysorokkal álltak ki a találkozóra, míg a lilák igen sok kulcsemberüket otthon hagyták (Kovács Tibor, Kovács Zsolt, Mezőcsáti Tamás, Radó Gábor, Svajda Péter és Tímár-Geng Miklós elsősorban akikre itt gondolni kell). A hiányzókkal 9 gól és 17 assziszt hiányzott az újpesti padról.

A futóórás mérkőzésen aztán az első húsz percben nem született gól, egészen addig, míg a vendégeknél a remek napot kifogó Pichler Attila meg nem szerezte a vezetést, sőt, mivel ezt az előnyt másfél perccel később megduplázta, nagyon úgy tűnt, hogy az UTE még „tartalékosan” is képes lehet elhozni mind a három pontot a fehérvári oroszlánbarlangból. A hazaiak öt perccel a harmad vége előtt azonban megrázták magukat, és Orsós Dániel átadása után Börczi Tamás szépítő góljával feljöttek 1:2-re.

A második harmadban továbbra is eredményes maradt az Orsós-Börczi kettős, ám fordított előjellel, ezúttal a 23-as Börczi adta a passzokat, és a 25-ös Miklós Attila ütögette azokat a hálóba, szám szerint kettőt. Mivel ezek között a lila-fehérben játszó Kovács Gergely is eredményes volt, ezért az állás az utolsó harmad előtt 3:3-volt.

A harmadik harmad hetedik percében aztán Pichler megszerezte harmadik gólját a mérkőzésen, amivel három és fél percig vezetett az UTE, egészen addig, amíg Bakos Gábor nem egyenlített. Ráadásul Börczi Tamás nyolc és fél perccel a befejezés előtt a vezetést is megszerezte, így a fővárosiaknak nagyon kellett kapaszkodniuk, ha pontot akartak szerezni. Ezt sikerült végül biztosítaniuk, mert Schittler Ákos a 89.perc legelején belőtte az egyenlítő találatot, amivel egy pontot már biztosan beírhatott magának az Újpest.

A büntetőket aztán a Hevület lőtte jobban, a győztes találatot Bakos Gábor révén sikerült megszerezni, így a Hevület két pontot szerezve visszaugrott a tabella harmadik helyére, míg az Újpest ha csak szétlövés után is, de elvesztette hat meccsen át tartó veretlenségét. Érdekesség, hogy a Hevület eddig a pontig mind a három szétlövését megnyerte.

A tizenegyedik forduló mérkőzései

Jégveled KSE – Ferencvárosi Pingvinek 6:4 (3:0, 1:1, 2:2)
A Jégveled az elmúlt fordulókban nagy menetelésbe kezdve sorra nyerte az egyre fontosabb meccseket (White Sharks, Hevület, Szombathely), míg a Ferencváros hosszú idő után először tudott nyerni ráadásul fölényesen az előző fordulóban (Sharks 10:0), így ez a tény, valamint a két csapat táblázaton elfoglalt pozíciója is nagy rangadót ígért. Ezen a meccsen mind a két csapat számára égetően fontos volt a győzelem, hiszen a három ponttal a győztes már fél lábbal az elődöntőben érezhette magát.

Ehhez képest a vendégek a meccs elején kicsit talán az öltözőben maradtak, és nagyon hamar, mindössze 3:45 alatt háromgólos (!) hátrányba kerültek, majd a szünetig csak az eredményt sikerült tartani, azon faragni nem tudtak. A második harmadban ráadásul újabb góljával már néggyel is elhúzott a Jégveled, amikor Keserű Zsolt végre elkezdte a gólgyártást, ám akkor meg sem állt háromig.

A 4:3-as eredmény már a harmadik harmadban, a meccs 49. percében állt be, és ekkor újra rövidre zártak a ferencvárosi áramkörök, hiszen a Jégveled emberhátrányból szerzett két (!) gyors találatot, és az így keletkezett háromgólos előnyéből kettőt a mérkőzés lefújásáig megtartott.

Nyertek a sárga mezesek, vesztettek a zöld-fehérek, és ezzel a Jégveled került igen komoly lépéselőnybe a táblázaton.

White Sharks HC – Fehérvári Jegesmedvék 4:5 (1:2, 2:1, 1:2)
Az alsóházi rangadón nyílt esély az idény két gyengébben teljesítő, és már korábban elszálló csapata számára, hogy három pontot szerezzen. A káposztásmegyeri Jégpalotában lejátszott találkozón rögtön az első percektől kezdve nagy csata kezdődött, a Jegesmedvéknek pedig másfél percre volt szükségük a vezetés megszerzéséhez Verebes János góljának köszönhetően.

A Sharks gyorsan tudott egyenlíteni, 5:30-at mutatott az óra, amikor Paska Zoltán a kapuba továbbította Kis Gyula átadását. Ezek után folytatódott egymás gyúrása, kiállításokat tekintve egálban (6-6 perc) zártak az első szünetre a csapatok, a leglényegesebb mutatóban azonban nem, hiszen a fehérváriak egy perccel a dudaszó előtt visszavették a vezetést Tóth Gábornak köszönhetően.

A második játékrészben először újra Tóth villant, kétgólos előnyt szerezve csapatának (1:3), ám erre összekapták magukat a cápák is, és Olajos László, majd Kis Gyula góljaival az újabb szünetre kiegyenlítették az állást.

A Jegesmedvék csatára, Tóth Gábor minden harmadra tartogatott egy gólt, mesterhármasát a 62. percben szerezte meg. A Sharks erre a 75 percben válaszolt, így visszajöttek a meccsbe (Olajos a volt gólszerző), hanem a győzelmet mégis vendégeik szerezték meg: egy perccel az egyenlítő találat után, 75:20-nál Baltavári Gábor villant és újabb gólt szerzett.

Erre a hátralévő 15 perc alatt már nem maradt válasz, így a Fehérvár az idény során másodszor is legyőzte ellenfelét (ez a két győzelme van), a White Sharks pedig elképzelhető, hogy nyert meccs nélkül fogja befejezni az idei bajnoki évet.

Újpesti TE – Szombathelyi Pingvinek 4:5 (1:0, 2:1, 1:3, 0:1)
A Jégveled még csütörtökön legyőzte a Ferencvárost, így már akkor eldőlt, hogy első csapatként az Újpestnek sikerült biztosítani helyét a rájátszás final four-jában. Ennek ellenére a tabella első két helyezettjének csatája igen komoly csemegét ígért, főleg annak ismeretében, hogy az előző fordulóban mindketten vereséget szenvedtek.

A hazaiak keretében ezen a meccsen is volt komoly hiányzó: a sikerek két fontos letéteményese, a kapus Kubanek Ellák, valamint Joós Zoltán nem ült le a padra, míg a vendégektől az eltiltott Karvalits Gábor helye tátongott legüresebben.

Az első harmadban a vendégeknek nem sikerült igazán felvenni a ritmust, több kiállítást kaptak, és ami a nagyobb baj, a 18. percben egy gólt is. Ezt Kovács Gergely szerezte Mezőcsáti Tamás és Homenko Alekszej aszisztja után. Az első harmad említésre méltó eseményei ezzel véget is értek.

A másodikban aztán megélénkült a meccs. Sipos László a 42. percben egalizált, de tizenegy perccel ezek után egymást gyors ütemben követve Pichler Attila és Kovács Gergely egy-egy góllal tett arról, hogy elhúzzanak a lilák.

A harmadik harmadra tehát a vasiaknak rá kellett tenniük egy-két lapáttal. Ez sikerült nekik és az utolsó 30 percben az események az ő szájuk íze szerint alakultak. Emberelőnyből a 67. percben sikerült szépíteni (Jávorics Gábor), majd a 74.-ben egyenlíteni is (Varga Ádám). Bár ezután a Pingvinek kaptak még egy gólt (Homenko Alekszej), a lilák elkezdtek sorozatban leülni a padra kiállítások miatt, a vendégek pedig átvették az irányítást. Fölényük a 84. perc végén érett be, ekkor Göncz Szabolcs góljával sikerült egyenlíteni.

A rendes játékidő döntetlennel ért véget, és következett a büntetőpárbaj, melyben a Szombathely bizonyult jobbnak, Göncz Szabolcs döntötte el a párharcot és az extra pont sorsát. Az Újpest ismét vereséget szenvedett, míg a Pingvinek két pontot szerezve maradtak a második helyen, sőt, lőtávolba fogták a bajnoki címvédőt.

Nincsenek megjegyzések: